Wątek zamknięty
[#751] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #750

Nas uczono, ze z maki pszennej a nie z wiatraka
[#752] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@selur, post #751

Hehhehe, ale gdzieś tą pszenica musiała być najpierw zmielona
[#753] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #752

Tak celu drobnej zmiany tematu:
http://allegro.pl/amiga-2000-commodore-od-1-zl-bez-ceny-minimalnej-i2077708219.html
Komputer w nie wiadomo jakim stanie ale widać że ma jakieś karty rozszerzeń co może znacząco podnieść jego wartość, mam akurat rozgrzebaną A2000 i jak oglądam fotki tej z allegro to mam kilka spostrzeżeń:
Dwie karty od prawej, jedna wygląda jak karta telewizyjna (z tunerem TV) druga teoretycznie może być kartą I/O z RSem i Centroniksem ale w miejscu gdzie są włożone w mojej A2000 są tylko sloty video, ciekawe prawda ? Może i część A2000 ma inaczej rozłożone sloty ale w działającą kartę TV to nie uwierzę.
Kolejna karta ma złącze jak karta graficzna, pytanie czy siedzi w slocie Zorro czy ISA ?
Przełącznik na blaszce z lewej strony jest w miejscu gdzie zdaje się wkłada się pamięć Fast.
No i tradycyjne "sprzedaję jako uszkodzony" oraz "nie znam się na starych komputerach".

Pozdrawiam
[#754] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #753

To równie dobrze mogą być same śledzie ze złączami.
[#755] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #753

Można by napisać do sprzedającego, a nuż się da namówić i zrobi zdjęcie wnętrzności? Nawiasem mówiąc z zewnątrz Amiga w niezłym stanie, może więc komputer wart uwagi ( i wysokiej ceny, jaką za parę dni pewnie osiągnie ... :)) ?

- dobrze by było jakby temat szedł właśnie w takim kierunku - analizy przedmiotów aukcji, wymiany spostrzeżeń itp. co jakoś z pewnością pomoże komuś się zdecydować albo ominąć szerokim łukiem ...

Mam pytanie, bardziej do zarządu forum: a możliwym jest założenie tematu z czymś w rodzaju czarnej/białej listy zawierającej przydatne info (reputację?) o 'sprzedających' na Allegro/ebay'u? Fajnie by było połączyć siły i nawzajem sobie pomagać, w końcu w kupie raźniej ;)
[#756] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@mccnex, post #755

Zaraz jedynie słuszne lobby zarzuci ci zaglądanie sprzedającym w portfel, bezpodstawne gromadzenie danych osobowych i diabli wiedzą co jeszcze.

Pozdrawiam
[#757] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@mccnex, post #755

No ładnie wygląda, ale jakoś nie chce mi się wierzyć, że:

a) nie ma kabla sieciowego aby podłączyć,
b) nie ma lub załuje 5zł na cincha by sprawdzić Video.
NA PEWNO poczytał sobie co gdzie się podłącza, i jakim kosztem...
[#758] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@selur, post #749

Nie jesteś w stanie pojąć podstawowych zasad ekonomii.
Za każdym razem kiedy będziesz miał chęć ujadać w tym wątku i zaglądać komuś do portfela kliknij na ten link KLIK aby uświadomić sobie jak bardzo nie masz pojęcia o czym piszesz.
[#759] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@mccnex, post #755

czekam juz na zdjecia
[#760] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@lekarz_med, post #758

Mnie tylko uświadamia jakie gówniane zarabiam pieniądze.
[#761] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Skiba, post #759

ja też czekam :P
[#762] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Dark_luke, post #760

Dokładnie i dodam od siebie, że wyjątki się zdarzają, ale to nie potwierdza reguły.
[#763] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@lekarz_med, post #758

Jak dla mnie po prostu trafiła się PIĘKNA SZTUKA - co widać, to i trafił się kupiec, który przekalkulował wszystko i dokonał zakupu.
Biorąc pod uwagę ceny poszczególnych podzespołów śmiem twierdzić, że jeśli przepłacił, to NIEWIELE...

ale w tym konkretnym przypadku mówimy o NAPRAWDĘ PIĘKNEJ SZTUCE A4000T,

a cały obecny wątek oparty jest na założeniach: "jakie g...o sprzedać by zarobić miliony"...
[#764] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@lekarz_med, post #758

Za kazdym razem kiedy bedziesz sie wozil jak, typowy posel Miśtal, ktory dorabial sie kosztem innych, prawiac im moraly o ciezkiej pracy, a pozniej zgrywal "swiatowego byznesmena z klasa" dla ktorego 5-litrowy hummer w garazu, jest jak resorek za szyba na pokaz, znowu sprowadze cie na twoje pierwotne miejsce polaczku.
W Anglii zarabia sie srednio 4-5 razy tyle co tutaj, wiec tam placa wiecej, jak ich stac to zaplaca. Choc i tak normalny czlowiek nie zrozumie, jak mozna dac tyle pieniedzy za cos, co moze pasc w kazdej chwili.
Wiadomo, ze w stolicy od mlodego ucza, ze kazdy taki typek jak ty, powinien sie dorobic czyims kosztem i chwala edukacji za to, ale niestety mnie sie to nie podoba i dlatego sobie poujadam o tym i owym. Poki co, w Polsce panuje "wolnosc ujadania" i korzystam z tego prawa OK

p.s.
Zglos sie do jakiegos dobrego lekarza, bo masz jakis uraz psychiczny dotyczacy "zagladania komus".
Nie wiem...ale moze jak byles mlodziencem, to pan od W-fu notorycznie zagladal ci pod prysznic
[#765] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@selur, post #749

Szanowny amitroliku, to pręgierz więc mogę bezkarnie nakarmić trola.

W moich czasach były już dyski nieco większe więc za równowartość 340 usd nabylem wtedy coś co mniej więcej kosztowało dolara za megabajt. Jeśli więc szczytem twoich marzeń jest wypasiony laptop za 1200 zł, z atomem i ionem na pokładzie - gratuluję niskich wymagań i pozwolę sobie pozostać przy Amidze i innych oldchoolowych kompach.

Jeśli sobie życzysz mogę odszukać wymieniony dysk i na jakims amimeetingu przekonamy sie czy przeżył po tylu latach i nie ma bad sectorow. Ciekawe czy za tyle samo lat co przetrwal ten dysk, dzisiejszy wypasiony laptop tez bedzie jeszcze wykazywal oznaki zycia.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2012 00:28:08 przez voyager
[#766] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@voyager, post #765

cafe
[#767] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tom Rain, post #763

Praktycznie identyczną Amigę (w konfiguracji nawet lepszej) sprzedałem kilka miesięcy temu za jakąś 1/4 tej ceny. Ale i tak gdybym wystawił ją na allegro byłoby ujadanie, że stanowczo za drogo.
Tak jak kiedyś wystawiłem A3000Tower z najmocniejszą CSPPC to też tutejszy największy specjalista od zaglądania innym do portfela ujadał i biadolił jak śmiem oczekiwać tyle kasy za tak stary komputer.
Także teraz podobnie jak Stachu szerokim łukiem omijam giełdę ppa i wystawiam zadbane i b. dobrej konfiguracji duże Amigi za granicą.
Bo tu nadal głównym tematem jest czy A500 powinna kosztować 50zł więcej czy może jednak 50zł mniej i jak ktoś śmie tyle wołać za A500 z pożółkłą spacją.
Po prostu żenada. Jak kogoś nie stać na Amigę to są inne dużo tańsze hobby.
Jak mnie nie stać na Ferrari to nie chodzę i nie biadolę, że ten samochód powinien kosztować co najwyżej 500tys PLN bo za tyle bym kupił a nie półtora miliona nędzne handlarzyny w salonie próbują ode mnie wyciągnąć.
[#768] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@lekarz_med, post #767

Masz częściową racje Panie kolego. Ale widząc to że ktoś wystawia zalany, obleśny złom czytać wg handlarza idealna hulająca maszynka od 130 letniego starszego Pana co ma tomahawka wbitego w plery do tego nie palącego gdzie nic nie stuka nic nie puka po prostu igiełka! Lecz z powodu braku zasilacza (chociaż na innej aukcji tez mam Amige z zasilaczem tym razem!) nie jestem pewien czy działa więc wgrę wchodzi tylko pozytyw, za cenę MASAKRĘ to mnie mdli.............
....... szmacenie marki. Co z tego, że upadłej, ale jak dla mnie nadal jarej. A taki jeden z drugim nazywa się "Ami kultywatorem", zmieniając nawet dane w Paubase co do pytania ~"Amige posiada od ..." śmiech pogardy............
[#769] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #768

... AMEN! podpisuję się pod tym rękami i nogami, co zresztą już pisałem!

Wysoka cena - tak! Ale tylko jeśli idzie w parze z jakością wystawianego sprzętu (jak podane wyżej Ferrari...). Obecnie większość Amig na sprzedaż to przypudrowane piwniczne znajduchy, których wystawianie z opisami jak piszesz wyżej to poprostu bezczelność wobec jakiegokolwiek retro-hobbysty. I nie ma w tym kszty ekonomii ani niczego więcej poza szukaniem frajera, który napali się, kupi, a potem rozczaruje, kiedy rozkręci "ideał", żeby zobaczyć co jest nie teges i znajdzie np. stary jesienny zasuszony liść (autentyk z życia wzięty)... No i kto z Was z tym by się nie zgodził?

Wróćmy może lepiej do obserwacji aukcji i podyskutujmy o co tam się warto policytować, a co (i kogo!) omijać z daleka ... i bardzo wskazane byłoby zacząć prowadzić jakiś record doświadczeń z różnymi znanymi z Allegro osobnikami, bo j/w zauważasz zmiany pod konkretną ofertę dokonują się nawet w PAUbase - co jest zwykłym oszustwem ...

... i przestańcie sobie nawzajem wrzucać, pliz...

Pozdrawiam!

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2012 04:02:20 przez mccnex
[#770] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Skiba, post #759

Odpisał że niestety nie ma jak zrobić:) hehehe to jakas ściema!
[#771] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@lekarz_med, post #767

Jak Amiga to dla ciebie Ferrari, to ZX Spectrum, to pewnie Bugatti.

"Jak kogoś nie stać ..." to najlepiej niech wyp.... na ksiezyc, bo tak chce ELYtA tego kraju!

"Także teraz podobnie jak Stachu szerokim łukiem omijam giełdę ppa" - szkoda, ze tylko gielde.

Mam nadzieje, ze kiedys skarbowka zapuka ci do drzwi, zebys zrozumial znaczenie zwrotu "zagladac do portfela" .

A poki co, odpal swoje Ferrari i Szerokiej Drogi, byle nie w strone PPA...
[#772] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@selur, post #771

koncze tutaj dyskusje bo widze ze wiekszosc burzacych tu pochodzi z allegro:) burza sie jak wsciekle psy ze wytykamy im zlom ! !!!

ciagle nie moga pojac ze ladna amiga 1200 , ladna 4000 , ladna 3000 niech sobie na allegro kosztuje i 7 tys nikt nie bedzie mial pretensji zaznacze LADNA :) bialutka w boxie z pelbym wyposazeniem na pokladzie
ale panowie tu sie handluje smieciami z szamba doslownie i jeszcze z wielka nadzieją na duze zyski to sa popier..... ludzie brakuje im smaku i rozumu

wystarczy spojrzec na oferty ebay amibay amiga.org ?
czy widac tam zlom? owszem sa starocie ale w 99proc zapieraja dech w piersiach
a co wchodze na allegro i dzial amigi to mi sie chumor poprawia jak widze te scierwa za 1000 l wyciagniete swiezo z gnojownika
[#773] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@lekarz_med, post #767

największy specjalista od zaglądania innym do portfela

pusty slogan :) równie dobrze moglibyśmy napisać że to ty zaglądasz innym do portfela ustalając ceny :P
[#774] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #772

ciagle nie moga pojac ze ladna amiga 1200 , ladna 4000 , ladna 3000 niech sobie na allegro kosztuje i 7 tys nikt nie bedzie mial pretensji

Problem jest taki że niektórzy forumowicze właśnie MAJĄ pretensję/docinają jak ktoś wystawi coś naprawdę unikatowego lub coś w naprawdę dobrym stanie i chce za to więcej niż cena przeciętnej A500 "z gnojownika".
Sam przekonałen się o tym dwa tygodnie temu na własnej skórze.
Po prostu jak ktoś sprzedaje coś za więcej niż 100PLN to od razu jest tutaj traktowany (na szczęście tylko przez niektórych) jak spekulant i zdzierca.
I to mi nie odpowiada. Tym bardziej że na innych forach ludzie zdają sobie sprawę że za ciekawy/zadbany sprzęt trzeba po prostu zapłacić.
I dlatego dział giełda na PPA sobie odpuszczam.

I żeby nie było: sam jestem za powstaniem "czarnej listy handlarzy" którzy wystawiają "nUFki sztuki nietestowane bo nie ma zasilacza" których należy unikać.
[#775] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@stachu100, post #774

A ja to widze w inny sposob i mysle, ze sporo osob w tym watku takze. Chodzi o to, ze sprzet unikatowy moze kosztowac i 20,000 PLN. A co?! Nie mam nic przeciwko, jesli ktos wystawi amigowego old-stocka w doskonalym stanie, z dokumentacja, gwarancja i jednoznacznym opisem, iz jest to sprawne i dziala.

To co mnie osobiscie wkurwia, to poucinane kabelki do zasilacza za 30PLN, polamane i pozlokle obudowy po 100-wie za sztuke i masa amigowego (lub nawet malo amigowego) zlomu, sprzedawane jako unikat, rarytas czy inny ku... , ktory podobno hula albo 15 lat temu dzialal, tudziez "nie mam 5 zlotych na kabel zasilajacy ale chyba jest OK". I to wszystko za grube tysiace. Paranoja!

Takiego syfu jest zdecydowanie za duzo i odbiera calkowicie sens zagladania na Allegro. Odnosze wrazenie, ze gdyby dodano kategorie "uszkodzone" w "Amiga", to 95% przedmiotow mogloby tam wyladowac. Ciekawe tylko, czy ceny tez by byly takie kosmiczne jak teraz.
[#776] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@_arti, post #775

Odnosze wrazenie, ze gdyby dodano kategorie "uszkodzone" w "Amiga", to 95% przedmiotow mogloby tam wyladowac.

Ale i tak by nie wylądowało :)
Szukałem dysku 2,5" do Amigi w dziale laptopy/dyski, mimo iż jest tam dział "uszkodzone" to dziesięć ofert z rzędu jakie przeczytałem miały badblocki albo nieznany stan.

Napisałem do allegro parę razy żeby tego pilnowali podając konkretne aukcje - zero reakcji.
Napisałem do sprzedawcy że wystawia w złym dziale, bo zgodnie z regulaminem uszkodzone lub o nieznanym stanie powinny być w "uszkodzone" - odpisał mi żebym uważał bo może mnie coś przykrego spotkać . Oczywiście swoje mu odpisałem, ale niesmak co do allegro pozostał.
[#777] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@kjb666, post #776

Deneb USB

Deneb USB

Niezła cena, ciekawe do ilu dojdzie. :)

Amiga 2060 GVP Tekmagic Accelerator 68060 at 56 MHz A2000

Amiga 2060 GVP Tekmagic

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2012 13:22:38 przez Deftronic/...
[#778] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Deftronic/..., post #777

Cześć wam na ile byście wycenili taką kartę Blizzard.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0103e126edc7949e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3b5feb6723a28d46.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/055ed56e8545fa10.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6813130711e0b39f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d34d719261eae653.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ebed34d69696c18.html
[#779] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Komisarz, post #778

Jesli sprawna, *ja* bylbym w stanie dac maksymalnie 800-1000,00 PLN a zaleznosci od stopnia napalenia
[#780] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@_arti, post #779

Nieoryginalne chłodzenie procesora, minus 100zł w przypadku kolekcjonera.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem