Wątek zamknięty
[#691] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@recedent, post #689

No przy Ami nie widziałem... ze mnie nawet nie lamer ;)
[#692] Re: Ceny na eBay'u/Allegro ciąg dalszy...

@mccnex, post #690

Tak jak piszesz, i należy dodać, że klawisz F6 skrzywiony z deka ;)
[#693] Re: Ceny na eBay'u/Allegro ciąg dalszy...

@mccnex, post #690

mccnex , mam takie same odczucia jak ty oberzalem sprzet ewidetnie ryty i nie umiejetnie otwierany srubokretem ,
widac ze szykowany na sprzedaz wyglada mi troszke na dzialanie perhydrolu
bo za bardzo biala w porownaniu z zasilaczem i dyskietkami
cena byla by ok sam bym ja kupil ale nie juz podziekowalem
zdjecia mnie zniechecily wole lekka zolta ale nie szykowana na sprzedaz

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 21:38:18 przez Blendor
[#694] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@mccnex, post #672

Mam dwie odpowiedzi dla Ciebie:
1. Każdy ma rozum i byle g. nie powinien kupować za cenę z kosmosu.
2. Co do NOS(new old stock) Amig 1200 to na przestrzeni ostatnich 2-4 miesięcy było spokojnie ze 4-5 szt. Amig 1200 NOS albo w bardzo dobrym stanie(w pudełku z całym wyposażeniem firmowym) na znanym polskim serwisie aukcyjnym. Fakt ceny były duże - ~700zł, przynajmniej dla mnie. Nie pamiętam już czy ten sprzęt sprzedał się czy też nie.
[#695] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tomski, post #694

Ja taką rok temu kupiłem za 350 zł na znanym polskim serwisie :) aukcyjnym.
[#696] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@sand, post #695

jeszcze rok temu doslowny rok ceny byly normalne a i sprzet bywal normalny dzisiaj to kupa zlomu za holendarne ceny ! duzo bardziej odpowiadaja mi zakupy na amibay czy w efunzine drogo ale pewnie
i porzadnie a nie szmelc na allegro

ktos doda zaraz ze efunzine tez kupuje na allegro :)ok zgoda
ale nabyli sprzetu jeszcze w czasach jak bylo cos sensownego ze sprzetu , bo dzisiaj to najwyzej Joye i sterta dyskietek z lotusami na allegro

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 22:14:43 przez Blendor
[#697] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #696

Ja sprzedawałem A1200 Magic z pełnym wyposażeniem i w stanie prawie idealnym do tego karta CF zamontowana 4GB. ( Jakies 2-3 m-ce temu) Fakt cena spora 700 pln koszt wysyłki pokrywałem ja ale było 6 chętnych a do tej z Amikit mojej "byłej" dużo nie brakowało. Nie mówiąc o tym ile tam trzebaby na to wydać. Amiga została sprzedana...trochę żałuję bo teraz wyszło że wcale z wyzbywaniem srzętu nie musiałem się spieszyć ale gdybym wiedział to wtedy a nie teraz;)

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 23:12:25 przez miro_78
[#698] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@miro_78, post #697

Skoro dużo nie brakowało to jakie turbo miałeś w środku ?

Pozdrawiam
[#699] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #698

Żadnego? źle mnie zrozumiałeś nie tej wystawionej na allegro kupowanej na Amikit tylko do każdej Amigi sprzedawanej w Amikit w standardowej konfiguracji do tego dolicz przesyłkę dokupienie mychy, kicka, cf-ki, pakietu magic, workbencha 3.1. W Amikit to wyjdzie 197 funciaków bez CF+ki i kosztow wysylki

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2012 23:45:48 przez miro_78
[#700] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@miro_78, post #699

Czasy komunizmy i sprzedawania sprzętu dwu czy trzykrotnie drożej po wyjściu ze sklepy zakończyły się już dawno. Dzisiaj jak wydasz na coś tysiąc złotych to za minute po wyjściu ze sklepu jest to warte jakieś siedemset i to pod warunkiem że znajdzie się kupiec. Jak kupiec będzie marudny to zaproponuje jeszcze mniej i ty jak musisz lub chcesz sprzedać to nie masz innego wyjścia.
Kupując cokolwiek trzeba to przemyśleć by nie potrzeba było tego odsprzedawać za chwile ze stratą.

Pozdrawiam
[#701] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #696

Wystawiłem ostatnio trochę zbędnego sprzętu amigowego na allegro (nie napiszę co ani pod jakim nickiem - inny niż tu), wcześniej wystawiłem ogłoszenia tutaj w giełdzie. Nie jestem "pazernym handlarzem", wystawiłem aukcje (bez Kup Teraz) i sprzęty po godzinie osiągnęły ceny o prawie połowę wyższe niż te, które wisiały w giełdzie przez dwa tygodnie. Wnioski mam dwa:
- wzrost cen napędza nie tylko "pazerność" sprzedających ale przede wszystkim wzrastający popyt na coraz mniej dostępny sprzęt.
- ten towar kupują albo pasjonaci, którzy nie zaglądają na ppa (są tacy??) albo faktycznie handlarze, którzy liczą na to, że przetrzymają sprzęt przez jakiś czas i odsprzedadzą z zyskiem.

Tak w sumie to nie widzę w tym nic złego - normalna kolej rzeczy. Zaczyna nam się po prostu z amigowego sprzętu antykwariat robić.
[#702] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Jenot, post #701

No właśnie dlaczego mam robić za sp. Matkę Teresę z Kalkuty skoro kupuję coś na allegro bez marudzenia że drogo to dlaczego inaczej ma być w odwrotną stronę skąd mam pewność że ten "prawdziwy fan Amigi" nie jest jakimś totalnie bezczelnym handlarzem który ode mne kupi powiedzmy towerkę E/Boxa z instrukcjami za grosze a potem nie odsprzeda tego 4x drożej nie zachowujmy się jak frajerzy taniej niż innym to mogę sprzedać ale użytkownikom ppa których znam już dobrze bądź osobiście.
[#703] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Jenot, post #701

wzrost cen napędza nie tylko "pazerność" sprzedających ale przede wszystkim wzrastający popyt na coraz mniej dostępny sprzęt.

Jest dokładnie jak piszesz. Niestety nie wszyscy rozumieją ten prosty fakt.
Mam parę rzeczy na sprzedaż, ale dział giełda na PPA omijam już szerokim łukem. Są ciekawsze miejsca gdzie ludzie akceptują rozsądne oferty za dobry sprzęt którego jest coraz mniej.
[#704] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tomski, post #670

1. Całkowicie zgadzam się z Tomskim i ze Stachu100.
2. Co macie do ludzi którzy wybielają Amigi, jeżeli efekt jest dobry i nie niszczą sprzętu?
3. Podejrzewam że 50% użytkowników PPA posiada więcej niż jedną Amigę - ja posiadam więcej.

Ja sam wybielałem swoją pierwszą A1200. Żeby wybielić klawiaturę trzeba się nieźle namęczyć, kupić najpierw składniki, później w odpowiednich proporcjach wymieszać (przy tym się nie poparzyć) i poświęcić min. dwa dni co chwilę sprawdzając i poprawiając, żeby nie wyschło (pomijam to że trzeba mieć świetlówkę UV oraz miejsce żeby to wszystko zrobić). Jeżeli ktoś takie coś robi i dostajemy Amigę jak nową, a nie pożółkniętą i nie zniszczoną, to ja chętnie zapłacę więcej za tak odrestaurowany sprzęt niż za brudną żółtą Amigę.
[#705] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@flops, post #704

1. Całkowicie zgadzam się z Tomskim i ze Stachu100.

Zgadzasz się ponieważ sam jesteś handlarzem, czego nie wspomniałeś w swoim poście, więc naturalnie, że popierasz tę stronę nazwijmy to.

2. Co macie do ludzi którzy wybielają Amigi, jeżeli efekt jest dobry i nie niszczą sprzętu?

Mamy dużo jeśli te osoby sprzedają jako nówki albo old new stock albo że przeleżała u mojego dziadka generała w szafie od 84roku (HAHA) nieużywana stąd taki kolor.

Oczywiście "no bad feelings" tylko prostuję niektóre rzeczy.
Co do samych cen - tak kupców handlarze nauczyli. A więc wygrali postawiając na swoim.
I nie - nie zaglądam do czyjegoś portfela. W moim zagłębiu więcej niż raz na miesiąc trafia się wypasiona 3000 czy 4000 którą można nabyć za 50zł - bo facet nie wie ile jest warta. 600, 500 1200 o wiele częściej. Znając ten fakt nie pędzę takiego interesu bo mi na kasie nie zależy to raz a drugie mam jej tyle że po prostu nie muszę, dodatkowo nie chciałbym uczestniczyć w tym całym procederze. Pamiętam na serwisie "...drogo" taki okres gdzie handlarze wystawiali sprzęt za podobne ceny jak dzisiaj mamy i co? KOMPLETNA CISZA w ogóle nie było ruchu. Ale nieco później coś pękło i zaczęła wiara kupować po tych horrendalnych cenach.

Czyja wina takiego stanu? Handlarzy - złoty medal, 2. Srebro - kupujący, 3. Brąz dla dziadka co 3mał te Amigę przeszło pół tysiąca lat w szafie w suchym miejscu.

PS. wykreślam z listy handlarzy moderów, fixiarzy itp. bo oni wkładają pracę, naprawiają sprzęt dzięki czemu tego mamy dużo więcej na giełdzie, niekoniecznie po wysokich cenach, tak jak to u handlarza co ma te amigę z 1 ręki ze świetnym przebiegiem, nie bitą, od starszego Pana.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 13:55:16 przez Advesarius
[#706] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #705

I nie - nie zaglądam do czyjegoś portfela. W moim zagłębiu więcej niż raz na miesiąc trafia się wypasiona 3000 czy 4000 którą można nabyć za 50zł - bo facet nie wie ile jest warta. 600, 500 1200 o wiele częściej.

To ja poproszę dla siebie taką Amigę 4000D za 50zł. Serio. Podaj namiary gdzie mogę taką Amigę kupić.
[#707] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Tomski, post #706

Przyjedź w okolice powiatu poznańskiego - masz tego pełno, na weekend zabierz ze sobą bak paliwa, portfel i na zakupy! Takich punktów "Eurolandu" jest tam co 5metrów!
A jeśli chcesz to na priva wyślę Ci dokładne lokacje. Dostawy średnio 2x na tydzień, perły się trafiają!

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 14:12:12 przez Advesarius
[#708] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #707

Za daleko ten Poznań ode mnie. W ciemno to szkoda mi jechać - czas i kasa na paliwo. Odezwę się na priv.
[#709] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #705

Nazywanie mnie handlarzem to lekka przesada... Fanem Amigi i innych starych komputerów tak, kolekcjonerem tak. Zdarzyło mi się kilka rzeczy sprzedać na Allegro, dwie A1200, jakieś turbo i pierdoły, ale to nie czyni ze mnie handlarza, a nawet gdyby, to być handlarze nie jest przestępstwem.
Jeżeli masz dużo pieniędzy no to się możesz cieszyć i chyba dla Ciebie nie powinno stanowić żadnego problemu że coś kosztuje więcej niż kiedyś, szczególnie np. A500 za 50-100pln.
Na tym wątku wiele osób czepia się ludzi z Allegro, jeszcze przy tym układając do tego jakieś historie. Odezwałem się, żeby zwrócić uwagę, że troszkę się tutaj przegina i szkaluje ludzi... Więcej się nie odezwę bo to nie ma sensu. EOT
[#710] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@flops, post #709

Flops z chamami, hipokrytami i wiecznymi marudami nie wygrasz. Bo za drogo bo to czy tamto. Chyba faktycznie lepiej odpuścić sobie dyskusje w tym dziale bo oni i tak wiedzą swoje. Wszystko drożeje nawet paliwo i sa ważniejsze sprawy które trzebaby naprawić w tym chorym państwie a ostatnią rzeczą o jaką bym się martwił to fakt że wydałem właśnie 500 pln na allegro. Rzekłem to ja nędzny handlarzyna :P wyzyskiwacz i wróg ludu pracującego. To takie typowo polskie wtykać nos w nie swoje sprawy.
Ja nikomu nie wytykam że sprzedaje drogo i tego samego nie życzyłbym sobie z drugiej strony.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 15:20:08 przez miro_78
[#711] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #707

to ja prosze na prv lokalizacie, a4000 w swojej kolekcji jeszcze nie mam:D
[#712] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@miro_78, post #710

Bo za drogo bo to czy tamto.

No właśnie nie ma czego się uczepić w moim przypadku. Bo mnie stać OK
Ja tylko reaguję na to co się dzieje z handlem dobrym imieniem "Legendy", a raczej zeszmaceniem jej.

EOT z mojej strony, bo jeśli handlOŻ jest obcykany w dyma... innych to tym bardziej w gębie jest obyty.

Jeśli ktoś chętny z tą lokalizacją to śmiało pisać do mnie na priva. Ale handlarze WON! Lepcie bibułę gdzie indziej ok, racja OK
[#713] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #712

bacus10 czacz , sniaty , wielichowo , handluja sprzetem od 10 lat jak nie wiecej najlepsze to ze duzo z nich z tych handlarzy to chlopki roztropki nie znaja wartosci wielu rzeczy widzialem kiedys jak facet w boxie 1200 kupowal za 60 zl :) gryzlem sie jak pies ze nie wypatrzylem kompa przed nim ale tam rzadko mozna spotkac amigi widzialem pare sztuk atari i c64 za zlotoweczke:)
[#714] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #713

Dokładnie tak :)
Jeszcze pod Lesznem są takie ciupki ;)

Mój brat niedawno wyhaczył A3000 z doładowaniem, w bardzo pięknym stanie chyba za 60zł.

W tych rejonach co napisałeś Blendor zdarzają się rodzyny ale rzadziej bo głównie mebelki idą. Za to bardziej na południe są ludzie którzy tylko i wyłącznie Elektronikę zwożą.

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 16:22:47 przez Advesarius
[#715] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Advesarius, post #714

Pomysłowy Dąbromir :P

aż słabo się robi, ideał sięgnął bruku...

ale najważniejsze że nie ściemnia OK

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 16:27:59 przez Tom Rain
[#716] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Blendor, post #713

Co innego ceny za sprzęt sprawny a co innego sprzedawanie komputera który "hula ale go od roku nie włączałem", ja bym takiemu palantowi na czole wypalał jedno słowo - oszust.

A jak na razie to w dziale giełda ktoś za sprawną A1200 z angielską klawiaturą oferuje miniaka 1,42GHz, i teraz to ten miniak tak staniał czy A1200 podskoczyła do 400 czy 500zł ?
W ubiegłym roku padła mi płyta od A1200, taniej kupiłem sprawna płytę z klawiaturą plus kompletną A1200 na zapas, wygląda na to że bardzo dobrze zrobiłem z tym zakupem na zapas.

Pozdrawiam
[#717] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@RadoslawF, post #716

No ja kupiłem miniaka 1.5 ostatnio na allegro za 300zł z 1GB RAM, 80GB dyskiem i nagrywarką DVD (Kup Teraz). Co prawda kręcony czyli grafika 32MB ale to i tak tanio. Amigę 1200 golasa za 300zł teraz ciężko wyrwać - w aukcjach chodzą po 350-400.
[#718] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Jenot, post #717

[#719] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Dark_luke, post #718

Zapewne procesor nie bez powodu nóżkami do góry.
Ktoś mógłby jeszcze odczytać napis 486 :(
Swego czasu bardzo popularne w Amigach :P

Ostatnia aktualizacja: 23.01.2012 17:33:28 przez tom256
[#720] Re: Ceny na eBay'u ciąg dalszy...

@Deftronic/..., post #1

Aukcja trwała mniej niz minutę: link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem