[#331] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Norbert, post #329

Było i jest coś takiego jak MODEM.
Wtedy i dzis można z tego skorzystać.

W czasach, gdy pojawił się AmIRC i protokół TCP/IP to u mnie w domu korzystaliśmy z Dial-Up TP. Nigdy nie miałem w domu modemu - ani do PC ani Amigi.

Generalnie były to czasy, gdy stałe łącza powoli stawały się popularne.

P.S. Proszę nie pisać w trzeciej osobie odpowiadając na czyjąś wypowiedź.
1
[#332] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Daclaw, post #315

troszkę sie tutaj kolego rozmijasz z prawdą.
Amiga miała bardzo że tak powiem CZYSTY sygnał PAL, który dobrze się synchronizował z Genlockami
w telewizji, bardzo dobrze działał również na systemach BetaCam. Nie bez powodu ściągali mnie do TVP
z moją Amigą1200, żebym im dawał przygotowane animacje i grafiki do programów telewizji edukacyjnej.
chodzi o cykl zegara oraz dobre dopasowanie obrazów parzysty/nieparzysty. Wprowadzanie sygnałow z PC
bardzo często zaburzało czytanie kodów TC, co doprowadzało do destrukcji ciągłości ogólnego time code
na montażu. A że to montaż analogowy, mogło dochodzić do sytuacji zrywania sunnchro na emisji materiału do kolaudacji. Amiga na tym polu była pewniakiem. Nigdy się nic nie zjebawszy..
5
[#333] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Daclaw, post #330

Amiga nigdy nie miała startu do x86 w kategoriach wydajności czystej obliczeniówki. To architektura konsolowa, oparta na układach specjalizowanych i procesorze, który miał, przede wszystkim, spinać pracę całości. Wczesny pecet to filozofia odwrotna - prosta architektura, bazująca głównie na brutalnej sile procesora.

Czekaj, bo nie kumam... Motorole w Amidze były jakieś niepełnosprytne wg Ciebie ze względu na otoczenie (chipset)?
W Macach np. były obliczeniowe, a w Amidze konsolowe i wolniej liczące? Aż dziw, że zaprzęgano je do raytracingu

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 17:20:11 przez Jacques
[#334] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@habit, post #332

Otóż to.
[#335] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Daclaw, post #330

Moim zdaniem wyodrębnienie jednostki odpowiedzialnej za liczenie (CPU) i jednostki odpowiadającej za grafikę (GPU, Chipset) zdecydowanie było bardziej przyszłościowe.

Chipset składa się z dwóch koprocesorów graficznych - Blittera i Coppera spełniających rolę ustawiania rejestrów obrazu wideo w czasie wyświetlania oraz - przesuwania pamięci graficznej (przydatne do przesuwania okien, rysowania obiektów animowanych).

Następnym krokiem miał być RTG lub AAA. Co by wyszło gdyby to się pojawiło - można przeanalizować na podstawie późniejszych losów Amigi. PC miał solidny i spójny system operacyjny, takie ważne peryferia jak napęd CD-ROM. To według mnie było kluczem do sukcesu.

Amiga musiałaby przejść na monitory VGA, zerwać z programowaniem sprzętowym. To Commodore robiło wypuszczając OS 3.1. Jest obsługa różnych trybów - PAL, VGA. Jest biblioteka graficzna z akcelerowanymi pikselami Chunky.

Ja myślę, że Windows miał to już bardziej poukładane i rozwinięte ponieważ mieli wcześniej mega popularnego MS-DOSa i gry w 256 kolorach, których Amiga się nie doczekała. DOS i Windows był na PC-ty, które były w biurach. Gry wymagały szybkiego liczenia grafiki.

Podsumowując Amiga miała duży dorobek i potencjał, ale musiało się wiele rzeczy odpowiednio zgrać - gdyby Commodore nie splajtowało może byłaby szansa. Musiałyby powstawać nowe wersje komercyjnych programów.

Co do sprzętu to myślę, że scenariusz zakładający teoretyczne nowe modele Amig, które jednak nie byłyby PC-tami, był całkiem możliwy. Ja się nad takimi rzeczami nie zastanawiałem nigdy w latach 1995-2003. Po prostu korzystałem z tego dorobku który już był i cały czas pojawiał się nowy, dzięki pracy wielu Amigowców.

Dzisiaj dla mnie liczy się to, że Amiga sprawia mi radość, bo nadal jest sporo do odkrycia.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 17:41:01 przez Hexmage960
1
[#336] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Marcin27411, post #322

Kolejny wyskakujący z tą mitomańską listą... Poczytaj sobie ten wątek:
https://www.ppa.pl/forum/amiga/32183/efekty-specjalne-w-filmie-jurassic-park-lightwave-3d-w-akcji
[#337] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Hexmage960, post #335

Ekhmm
MS wraz z IBM od drugiej połowy lat 80tych rozwijał drugi system - OS/2 z niego wywodzi się linia NT. To ten system leży realnie u podstaw sukcesu. Wprowadzony w nim HAL (hardware abstraction layer) "okrajał" programistę od sprzętu.
To jest to czego brakuje Amidze. Z drugiej strony ta abstrakcja pożera duże ilości zasobów.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 17:47:26 przez bobycob
[#338] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #337

To jest to czego brakuje Amidze

"Systemami, które korzystają z HAL-a są: AmigaOS4, rodzina systemów BSD, Linux, OS X, Solaris, Windows NT (od wersji 5.0/2000)."
[#339] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Pinto, post #338

Bardzo fajnie, tylko to już musztarda po obiedzie.
1
[#340] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Pinto, post #336

Kolejny wyskakujący z tą mitomańską listą... Poczytaj

A ty obejrzyj. Tom berenger użytkownikiem Amigi.

2
[#341] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Marcin27411, post #340

To tam jest jakiś komputer? ;)
[#342] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #341

jakiś komputer

Wydaje mi się, że to Amiga 500, ale kto by w dzisiejszych czasach
pamietał takie antyki.
[#343] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Marcin27411, post #342

Naprawdę nie wiem o czym mówisz :P
[#344] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Marcin27411, post #340

Może to OT w tym fascynującym wątku, ale ta "Amiga telecommunication system" to było w ogóle coś takiego czy to takie ówczesne komodorowe "lokowanie produktu"?
[#345] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Marcin27411, post #342

Jasne, że tam jest AMIGA 500.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem