[#328]
Re: AGA vs VGA vs karta graficzna
@bobycob,
post #325
Dla mnie Amiga po 1995 roku absolutnie miała sens. Pamiętam testowanie dema gry Breathless oraz Gloom - fascynujące przeżycie, którego dziś bym nie oddał. Nie zamieniłbym lat spędzonych z Amigą na nic innego.
Przebieranie w setkach pakietów z dysków Freda Fisha, płyt z serii Aminet, ACS Cover, Amiga Developer CD itd.
W świecie PC był 386, 486, Pentium. Pamiętam we wczesnych czasach Pentium w piśmie PC-towym (chyba Gambler) zdjęcie samochodu z tablicą rejestracyjną z żartobliwym napisem "486 SUXX". Po prostu taki jest postęp.
Śledziłem też nowinki w świecie PC. I dopiero niektóre gry RTS w 1999 roku zaczęły mnie wciągać.
Jednakże to, że na Amidze 1200 grafika VRAM 2MB mogą być odpalane gry VGA, które nigdy się w tych wersjach nie pojawiły ze względu na małą popularność Amigi 1200, jest motorem do działania.
Współcześnie używam też Windows 11 na składanym PC, ale szczerze brakuje mi takiego schowka clipboard.device, okienek, gadżetów, BOOPSI co są w Amidze o niebo lepiej rozwiązane. I były też lepsze niż wczesne WinAPI.
Szczerze przyznam, że nie grało dla mnie roli to, że PC był szeroko stosowany. Amiga wciągnęła mnie dzięki wielu czynnikom: niszowość, ludzie, autorzy programów itp.
W czasach internetowych pojawiły się takie programy, jak AmIRC, ale uruchomić je mogli szczęśliwi posiadacze kart sieciowych. Powoli zaczęła się rozwarstwiać społeczność ze względu na posiadany sprzęt.
Sam walczę z programowaniem i rysowaniem, bo lubię używać Deluxe Painta V.
Ale miałem też "przygodę" z Sam440ep i Amiga OS 4.1. Posiadam ten sprzęt do dziś. Ale na tym komputerze większość softu z Amigi mi nie działa, a wiele programów korzystających z dobrodziejstw 1280x1024 w 24-bit, czy dźwięku 16-bit działa słabo.
Ale oczywiście nie dotyczy to wszystkich programów - są też programy, które działają OK. Jednak trzeba się w to wciągnąć mocniej, by bardziej komfortowo używać.
Amiga 1200/030/50MHz, FAST RAM, HDD, CD-ROM gwarantują mi, że mogę odpalić wszystko co interesuje mnie z platformy Amiga klasyczna, w tym komercyjne gry, programy ze składanek CD itp.
Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 16:49:11 przez Hexmage960