[#301] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@amikoksu, post #296

niektóre rzeczy związane z grafiką wypadały lepiej na Amidze 060 niż na pentium 166.

Win98, Office, Photoshop, pakiety Borlanda i cała masa innego softu, gry jak AoE2 czy HoMaM III - era P166 to czas gdy świat PC zaczął użytkowo odlatywać Amidze z prędkością światła, a Amiga stawała się komputerem hobbystycznym. Przestawienie w głowie wajchy na traktowanie Amigi jako hobby niektórym zajęło mniej, innym więcej czasu, ale komu się to udało ma do dziś masę radochy z Amigi.
1
[#302] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@vojo, post #301

[#303] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #297

I nie okłamuj się - ekran 1024x768 w 24bitach spokojnie osiągany na kartach z S3 i 2MB RAM w 75Hz nie był możliwy do uzyskania na Amidze.
A była naprawdę kolosalna różnica między 50HZ (typowego dla PAL lub doublePAL) i 75 Hz najczęściej używanego przy SVGA.

Sam jeden ekran w rozdzielczości 1024x768 w 24 bitach zajmuje ponad 2 MB pamięci, więc nie zmieściłby się w pamięci tej karty.

Istniały karty do dużych Amig, więc te możliwości były dostępne. Po prostu rozwijano dwie linie Amig. Małe Amigi w obudowie Desktop z Zorro II i niewielkimi możliwościami rozbudowy i duże Amigi w obudowie Tower i dużym Desktopie z Zorro III.

PC był od samego początku tylko w opcji duży Desktop, a później też i Tower z dużymi możliwościami rozbudowy.

Ja poznałem użytkowe możliwości Amig, począwszy od edycji tekstu, poprzez tworzenie muzyki, na oprogramowaniu do animacji skończywszy.

Rozwijano karty turbo z nowymi procesorami dla A1200 i A4000.

PC miał o 1000% większe wsparcie po 1995 roku aniżeli Amiga, więc mimo wydania Amiga OS 3.5 i 3.9, Amiga nie mogła w pewnym momencie dotrzymywać kroku w tym wyścigu.

Później miłośnicy Amigi stworzyli AmigaOne, czy Pegasos.

Ja zauważyłem, że grubo po 1992 roku mimo wydania kości Advanced Graphics Architecture i premiery A4000 i A1200, nadal przenoszono gry z VGA na Amigę 500 w 32 kolorach, mimo że można je było wydać w ulepszonych wersjach dla Amigi 1200 w 256 kolorach tak jak VGA.

Zatem według moich obserwacji to nie możliwości zdecydowały, ale popularność, powszechność i dostęp.

Nadal było mnóstwo zabawy i radości z Amigi po 1995 roku dzięki ludziom stojącym za rodzimym Magazynem Amiga i Amiga Computer Studio, czy zagranicznym pismom, jak Amiga Format. Propaganda to była mikroskopijna część tej działalności. Tak naprawdę stała za tym pasja, szczera sympatia do Amigi i chęć zbudowania świetlanej przyszłości.

Ja kupiłem swojego PC dopiero w 2003 roku, kiedy podjąłem studia i był potrzebny do wykonywania prac domowych. Do dziś Windows nie ma wielu fajnych opcji z Amigi, mimo 1000x większych zasobów.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 12:31:58 przez Hexmage960
1
[#304] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Hexmage960, post #303

To w 16bitach - co za różnica. Pulpit w 256kolorach dblPAL był prawie nieużywalny. Amigi starałem się używać aż do roku 2003. Koszt sprzętu jednak ostatecznie nakłonił mnie do rezygnacji.
Propaganda właśnie była tu bardzo istotna. Do dziś w wielu z nas tkwi przekonanie, że 68030 50MHz jest porównywalne do Pentium 100. :)
1
[#305] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@wali7, post #299

Widze ze znasz sie na rzeczy. Tak, wiem z czego to cytat
[#306] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #304

że 68030 50MHz jest porównywalne do Pentium 100. :)

raczej max 386 25Mhz
[#307] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Cezarykl, post #306

Chyba nie wyczułeś ironii ;)
[#308] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@wali7, post #299

Krzyk Ciszy remaster.
[#309] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #304

To w 16bitach - co za różnica. Pulpit w 256kolorach dblPAL był prawie nieużywalny.

A więc chodziło mi o to, że Amiga i PC w 1992 roku miały podobne możliwości w temacie obsługi grafiki.

Zgadzam się z tym, że dynamiczny pulpit 640x400, 640x480 czy 640x512 w 256 kolorach w DblPAL jest prawie nieużywalny i AGA bardziej przystaje do VGA pod względem pulpitu dynamicznego, czyli 640x480 w 16 kolorach.

Jednakże nadal możliwości SVGA są dostępne dla Amig z AGA, czyli te wysokie rozdzielczości w 256 kolorach, w formie pulpitu statycznego.

Postęp w grafice i trybach video szedł do przodu, ale wszystko działo się stopniowo.

Do dziś w wielu z nas tkwi przekonanie, że 68030 50MHz jest porównywalne do Pentium 100. :)

Zgoda, że takie porównanie jest niedorzeczne.

Koszt sprzętu jednak ostatecznie nakłonił mnie do rezygnacji.

OK, nie było obowiązku kupowania nowych kart, typu PowerPC, które faktycznie były bardzo drogie. Ja wtedy miałem zamontowaną kartę z 68030 w Amidze 1200 oraz 68060 w szufladzie, bo karta nie pasowała ze względu na moduł SIMM.

Dziś nie jestem bardzo zamożny, więc nie stać mnie też na AmigęOne. Cieszę się z tego co mam.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 12:58:03 przez Hexmage960
1
[#310] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Cezarykl, post #306

Według różnych źródeł wydajność obu procesorów określana jest różnie, ale jedno jest jasne - 68030 jest wyraźnie szybsze od 386DX porównując jednostki o takim samym zegarze.

źródło
1
[#311] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #304

Do dziś w wielu z nas tkwi przekonanie, że 68030 50MHz jest porównywalne do Pentium 100. :

Wymień tych wielu z nas. Kto tak uważa?
2
[#312] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Hexmage960, post #309

Jeśli miałbym do wyboru aga, kartę graficzną i svga, to wybieram aga.
Głównie chodzi o kompatybilność z analogowym sygnałem 15khz a co
za tym zgodność z amigowymi grami.
1
[#313] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@amikoksu, post #311

ja nie widzę żadnego podobienstwa:

[#314] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Cezarykl, post #306

raczej max 386 25Mhz

Aleś dołożył... Może jeszcze 386SX/25 bez cache'u?
030/50MHz to trochę więcej szybkości niż 386DX/40 i pewnie też szybszy niż 386DX/50, gdyby taki istniał

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 13:05:09 przez Jacques
[#315] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@amikoksu, post #300

PAL obsługiwały karty CGA.

Skoro na CV64 (znanej w świecie PC, po prostu, jako "S3") dało się uzyskać PAL, to znaczy, że nie była to jakaś wielka filozofia, przynajmniej dla części kart VGA, i "przeszkoda" leżała głównie po stronie konfiguracji sterowników.

Co więcej, stosunkowo niewielkim nakładem pracy (zsumowanie H i V Sync oraz doprowadzenie zasilania) dało się przystosować amigowy modulator do działania z CV64 i można było podłączyć tę kartę normalnie do magnetowidu czy PAL-owskiego telewizora.

Przestańcie robić z tego PAL-u jakąś kosmiczną technologię, nie do ogarnięcia.
1
[#316] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Hexmage960, post #309

OK, nie było obowiązku kupowania nowych kart, typu PowerPC, które faktycznie były bardzo drogie. Ja wtedy miałem zamontowaną kartę z 68030 w Amidze 1200 oraz 68060 w szufladzie, bo karta nie pasowała ze względu na moduł SIMM.

Drogie i pozbawione realnego sensu.
W momencie jak Powerek wszedł na rynek większość komercyjnego softu już zdychała. LightWave nigdy nie zobaczył Powerka.
1
[#317] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Daclaw, post #315

No ale nikt wtedy nie używał pc w tym zakresie, tylko Amigi bo było to łatwiejsze i lepsze.
1
[#318] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #316

zobaczył, tylko nie na amidze a maku
1
[#319] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@amikoksu, post #317

Amigi też już nikt - to kolejna forma onanizmu, którą nam nasze ukochane media sprzedawały.
Gdyby było jak mówisz Toy Story powstałoby na Amidze - nie miało to miejsca.

Oczywiście nie twierdzę, że nie było 3D na Amidze, była wykorzystywana - pcety też były, to był sarkazm.
Ale na poważnie to używało się raczej stacji SGI.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 13:45:03 przez bobycob
2
[#320] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #319

Amigi do grafiki chociażby w TV były używane do końca lat 90 a nawet i dłużej. Nadal były często lepsze od pc.
1
[#321] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #319

Zaraz "wjedzie" argument z Jurrasic Park :D
1
[#322] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Hubez, post #321

Zaraz "wjedzie" argument z Jurrasic Park :D

tu masz liste:

Here is a list of some of the movies, please add more titles if you are aware that Amiga technology was used:
- Star Trek VI, Lightwave generated graphics by Joe Conti and USS Enterprise and USS Excelsior modeled by Allen Hastings.
- Terminator II, Amiga generated liquid morphs.
- The Abyss, Turbo Silver 3 used to model water tentacles and aliens.
- The Gods Must Be Crazy II, Amiga 2000 used to display graphics in the opening.
- Three Men and A Baby, Amiga character generation and titling by Rick Probst.
- Total Recall, Digital Creations SuperGen used for graphics.
- Robocop, Amiga generated special effects.
- Robocop 2, Amiga generated special effects.
- Death Train, starring Pierce Brosnan, SCALA used to display secret Russian information.
- Freejack", Lightwave generated animation of main character's race car. Video Toaster generated time-warp displays.
- Honey, I Blew Up the Baby, Effects
- Jurassic Park, pre-visualization by Amblin Imaging.
- More than Human, Walt Disney Studios, Amiga generated graphics of androids.
- Motel Blue 19, Cinemorph used for morphing sequences.
1
[#323] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@amikoksu, post #300

Rozwiń wątek montażu video! Ciekawym, co masz na myśli.
[#324] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Marcin27411, post #322

Fajna lista
Tylko poza poprawą samopoczucia nic z niej nie wynika.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 14:56:48 przez bobycob
1
[#325] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Jacques, post #314

Myślę, że do 486 też miałby start. Jednak nie do Pentium.
1
[#326] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #325

No pytanie jak te MIPSy są mierzone tu i tam, bo 486SX/25 to jakieś 20 MIPS rzekomo.
No i oczywiście, że stawianie 030 w jednym zdaniu z Pentium to opary absurdu
[#327] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Phibrizzo, post #305

Jan Oborniak wiecznie żywy.
1
[#328] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #325

Dla mnie Amiga po 1995 roku absolutnie miała sens. Pamiętam testowanie dema gry Breathless oraz Gloom - fascynujące przeżycie, którego dziś bym nie oddał. Nie zamieniłbym lat spędzonych z Amigą na nic innego.

Przebieranie w setkach pakietów z dysków Freda Fisha, płyt z serii Aminet, ACS Cover, Amiga Developer CD itd.

W świecie PC był 386, 486, Pentium. Pamiętam we wczesnych czasach Pentium w piśmie PC-towym (chyba Gambler) zdjęcie samochodu z tablicą rejestracyjną z żartobliwym napisem "486 SUXX". Po prostu taki jest postęp.

Śledziłem też nowinki w świecie PC. I dopiero niektóre gry RTS w 1999 roku zaczęły mnie wciągać.

Jednakże to, że na Amidze 1200 grafika VRAM 2MB mogą być odpalane gry VGA, które nigdy się w tych wersjach nie pojawiły ze względu na małą popularność Amigi 1200, jest motorem do działania.

Współcześnie używam też Windows 11 na składanym PC, ale szczerze brakuje mi takiego schowka clipboard.device, okienek, gadżetów, BOOPSI co są w Amidze o niebo lepiej rozwiązane. I były też lepsze niż wczesne WinAPI.

Szczerze przyznam, że nie grało dla mnie roli to, że PC był szeroko stosowany. Amiga wciągnęła mnie dzięki wielu czynnikom: niszowość, ludzie, autorzy programów itp.

W czasach internetowych pojawiły się takie programy, jak AmIRC, ale uruchomić je mogli szczęśliwi posiadacze kart sieciowych. Powoli zaczęła się rozwarstwiać społeczność ze względu na posiadany sprzęt.

Sam walczę z programowaniem i rysowaniem, bo lubię używać Deluxe Painta V.

Ale miałem też "przygodę" z Sam440ep i Amiga OS 4.1. Posiadam ten sprzęt do dziś. Ale na tym komputerze większość softu z Amigi mi nie działa, a wiele programów korzystających z dobrodziejstw 1280x1024 w 24-bit, czy dźwięku 16-bit działa słabo.

Ale oczywiście nie dotyczy to wszystkich programów - są też programy, które działają OK. Jednak trzeba się w to wciągnąć mocniej, by bardziej komfortowo używać.

Amiga 1200/030/50MHz, FAST RAM, HDD, CD-ROM gwarantują mi, że mogę odpalić wszystko co interesuje mnie z platformy Amiga klasyczna, w tym komercyjne gry, programy ze składanek CD itp.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 16:49:11 przez Hexmage960
1
[#329] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@Hexmage960, post #328

W czasach internetowych pojawiły się takie programy, jak AmIRC, ale uruchomić je mogli szczęśliwi posiadacze kart sieciowych

Ależ pojechał. Karta sieciowa.
Było i jest coś takiego jak MODEM.
Wtedy i dzis można z tego skorzystać.
[#330] Re: AGA vs VGA vs karta graficzna

@bobycob, post #325

Amiga nigdy nie miała startu do x86 w kategoriach wydajności czystej obliczeniówki. To architektura konsolowa, oparta na układach specjalizowanych i procesorze, który miał, przede wszystkim, spinać pracę całości. Wczesny pecet to filozofia odwrotna - prosta architektura, bazująca głównie na brutalnej sile procesora.

Ponieważ, ostatecznie, okazało się, że duszki, płynny scrolling i tym podobne pierdoły owszem, robią wrażenie, ale mają ograniczone zastosowanie, a komputer ma, przede wszystkim, szybko liczyć, Amiga wyraźnie zostawała w tyle, ilekroć to było podstawą pracy.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2024 16:55:49 przez Daclaw
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem