[#4711] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4709

A z kolei ten nowy Flashback w 3d, wygladal po prostu ZLE.

https://youtu.be/o0YqsAFTJAQ

Czyli podsumowując, gra pt. "My Friend Pedro" na Amidze z 030, w rozdziałce 320x200, wyglądała by źle?
[#4712] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Kefir_Union, post #4710

Moim zdaniem nowy Flaszbak 3d wygladal koszmarnie no ale jak tam uwazasz, nie bede sie targowal.
W koncu, to bedzie twoja gra nie moja o ile bedzie ok, racja
[#4713] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4707

Taka gra mialo byc Rage na A1200. Ciekawe czy koder ma jeszcze kontakt z Amiga. Moze by jakies ostatnie demo tej gry wypuscil? No chyba, ze docent ma jakies demo tej gry. Choc to oczywiscie nie byl tej klasy silnik co Jump, ale miala to byc gra w stylu tuneli Super Stardusta, jak z nim rozmawialem. I chyba nawet zakrety w tunelu mialy byc i wybor drogi, typu w lewo lub w prawo.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2023 00:15:48 przez Don_Adan
[#4714] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Kefir_Union, post #4710

Jump podoba mi się bo wygląda obłędnie i w dodatku ta muzyka. Zpreorderowałem, bo pewnie pogram, ale głównie bo jest to Twój projekt i widać ile serca i czasu na to poszło.
Flashback, Another World i Prince of Persia, to chyba najbardziej ukochańsze z gier naszego dzieciństwa, i namawiałbym Cię abys coś takiego zrobił. Po Jumpie widac że nie byłoby lipy :)
2
[#4715] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Kefir_Union, post #4708

Gra w stylu "My Friend Pedro" w uniwersum FlashBack mogłaby być wielkim hitem.

Niewątpliwie.
I faktycznie na 030/50 w standardowej rozdzielczości, to by mogło dobrze chodzić.
1
[#4716] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #4715

To by było wręcz zajeb**te, taki retro system seller jeśli ograniczenia dotyczyłyby tylko grafiki bez zmian w mechanice.

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2023 18:12:58 przez szczupi26
[#4717] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Kefir_Union, post #4701

Shut up and take my money ! szeroki uśmiech
No właśnie brakuje w amigowym świecie jednego odważnego, który ustawi "Min reqs." na A1200 i 030 (nie dla portu tylko dla nowej produkcji).
[#4718] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Kefir_Union, post #4708

pomysł całkiem fajny ale do takiej gry to już trzeba raczej ekipy twórców niz jednej/dwóch osób i nawet jesli się ją ma to obstawiam z 5-6 lat czasu produkcji w domowym zaciszu.
[#4719] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #4715

"dobrze chodzić" jesli postacie będą 2D to moze jakos to bedzie chodzić
[#4720] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Azakiel, post #4719

https://www.indieretronews.com/2023/02/roguecraft-upcoming-amiga-roguelike.html

tak jak podejrzewałem, całkiem ładna grafika i emocje jak na grzybobraniu czyli klasyka wiekszosci nowych gier na amige
[#4721] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Azakiel, post #4719

3d nie liczony w czasie rzeczywistym i dobrze powinno chodzić.
1
[#4722] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Dostępne jest nowe demo gry Creeping Me Out: Hex Night.
1
[#4723] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Ankuz MkOne, post #4717

Przecież są tytuły, które mają większe wymagania. Więc byli nawet odważni, jak np Click Boom, którzy wydali takiego Quake, Napalm czy Trauma Zero. No i nic nie dało że podnieśli poprzeczkę - niektórzy koniecznie chcą aby działało "na golasie", nawet kosztem powycinania niektórych rzeczy, które na lepszej konfiguracji by działały.
1
[#4724] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Ankuz MkOne, post #4717

030 jest spoko, ale ile gigabajtów ma mieć ta gra? 50GB czy więcej?
[#4725] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Azakiel, post #4718

do takiej gry to już trzeba raczej ekipy twórców niz jednej/dwóch osób i nawet jesli się ją ma to obstawiam z 5-6 lat czasu produkcji w domowym zaciszu.

Oczywiście że to zadanie dla kilku osób. 5-6 lat to nikt nie będzie robić jednego projektu bo to psychicznie nie do udźwignięcia. Wyobrażam sobie to tylko jako kickstarter, zebranie odpowiedniej sumy i pracę na pełny etat.
3
[#4726] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #4723

Więc byli nawet odważni, jak np Click Boom, którzy wydali takiego Quake, Napalm czy Trauma Zero

Jak te gry wychodziły to właśnie pięćsetkowicze uciekali na Pc i Psx. Ja kupowałem do A1200 Apollo 040/40 i 16mb ram. Jarałem się tymi grami na Amidze. Więc dla niektórych coś dało.
4
[#4727] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Zapowiedź gry "Rogue Declan: Zero"

2
[#4728] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #4727

Beznadziejne.
2
[#4729] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #4727

Jeśli jest dowolny ruch po planszy, to grafika podzielona na kafle trochę mija się z celem.

Po drugie przeciwnicy wyglądają jakby z pola koła wyciągnąć literę PI (takie moje skojarzenie)

Ale to Work In Progress, więc jeszcze wiele może się wydarzyć.
[#4730] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #4729

Na kaflach łatwiej zrobić kolizje i proceduralnie generować mapki - zakładam że gra będzie roguelikiem z losowymi poziomami.
[#4731] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #4729

Ale to Work In Progress..

i Bohu niechaj beda dzieki, jesli taka grafika zostanie w koncowej wersji no to... AmenT.
[#4732] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Pojawił się pierwszy preview portu gry Xevious:
[#4733] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #4732

Masakra z portami tych gniotów...

"S.W.I.V.", który zawiera w sobie coś w stylu "hołdu" dla "Xevious" jest właściwym kierunkiem, w którym powinny iść prace nad amigowymi grami.
4
[#4734] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #4733

Amiga jest dość dobra w portach z maszyn 8bit, chociaż wersja msx lepiej wygląda
1
[#4735] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #4732

Nie mam nic przeciwko portom z 8 bit ale..
Wypadałoby przynajmniej zapewnić płynność rozgrywki (przesów ekranu- masakra) i to na A1200
O lepszej grafice do wyboru nie wspomnę
[#4736] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #4735

Na Twoje słowa autor zapewne odpisze "chcę zachować płynność oryginału" szeroki uśmiech
1
[#4737] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4731

Nic się nie stanie. Myślałem, że tam będą jakieś dziecinne bohomazy, ale grafika jest prosta, nie kłuje w oczy, a wszystko porusza się w miarę płynnie i dynamicznie. Ja bym się nie nastawiał na graficzne wodotryski, bo Amiga jest trudnym komputerem w którym trzeba iść na szereg kompromisów, a czasem nawet naprawdę liczyć chociażby cykle DMA, żeby nie wyszła gra, która działa w 6 klatkach/s, albo szarpie co chwilę. Lepsza taka prosta grafika prosta, niż coś na co nie da się patrzeć i tym bardziej grać.
[#4738] Re: Zapowiedzi nowych gier

@san_u, post #4737

Amiga jest trudnym komputerem w którym trzeba iść na szereg kompromisów

A robiąc takie gry jak Lion Heart, Superfrog, Flink i dziesiątki innych to na jakie kompromisy trzeba było iść? No i porównaj sobie te gry do tego badziewia 'Rogue Declan: Zero'.
3
[#4739] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #4738

Brak pierwszego planu parallaxy w porównaniu z Mega Drive W sumie to nie przeszkadza, ale fakt to fakt.
1
[#4740] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #4738

No ale porownywanie abslutnego top amigowych topow i to jeszcze z AGA do amatorskiej produkcji OCS, jest lekko nie na miejscu
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem