Wątek zamknięty
[#451] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@nogorg, post #449

:)
[#452] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@karolb, post #451

[#453] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@nogorg, post #452

Taka mniej więcej była reakcja Billa Gatesa, bo i tak ludzie nie mają wyboru :)
[#454] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@swinkamor12, post #439

Ok . Czyli wybrałeś pierwszą lepszą reklamę , dobrałeś części „na czuja” bo po reklamie nie jestem w stanie stwierdzić czy płyta pasuje czy nie pod procesor i starasz się udowodnić, że mityczny pentium 90 był niesamowicie tani. A tymczasem wszelkie cenniki z tego okresu pokazują cenę ok dwa razy wyższa od tego co pokazałeś . Jak dla mnie lekko kręcisz :)
[#455] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@karolb, post #451

Hmmm ;) Jak rozumiem guru nigdy i nikomu nie wyskoczyło, bo taki jest zarąbisty system amigowy :P Win98, a nawet ME owszem wysypać było dosyć łatwo, ale XP już z reguły jeśli się zdarzało to albo błąd kernela czy usług towarzyszących, który w kolejnych łatkach i SP był usunięty, albo problemy ze sterownikami. A tu np. ati potrafiło się sypać regularnie w określonych konfiguracjach, aczkolwiek dziwnym trafem w którejś wersji wysypanie drajwera GPU nie powodowało BS, tylko wywalenie aplikacji korzystającej z GPU, czarny ekran przez moment i restart samego sterownika. Co potrafi wywalić AOS to każdy dobrze wie i nie ma tu nawet porównania... To co było zaletą w przypadku małego, szybkiego, lekkiego OS dla maszynek o ograniczonej liczbie konfiguracji stałoby się na dłuższą metę olbrzymią wadą. I tak właśnie wygląda to dziś.
[#456] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Kilos, post #446

Już od tawna wymieniam dyski na SSD. Najczęściej kupuję 240 GB.
A reakcje są wręcz jak piszesz, cud.
Kiedy do jakiegoś laptopa z Pentium, Celeronem dam SSD klienci wniebowzięci, ponieważ ten złom nigdy nie był taki szybki.
Jeszcze czeka mnie przesiadka na powerboku i Powermacu.
Wg mnie SSD to najlepsze osiągnięcie technologii w minionym okresie.
[#457] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@abcdef, post #455

Jak Amiga była sprawna, w systemie się nadmiernie nie mieszało, to wszystko działało dobrze. Ja w czasie studiów używałem A1200 (68030 50 MHz i 16 MB RAM) do przygotowywania wszelkich materiałów (obliczenia, sprawozdania, wykresy...), a w latach 1997-98 napisałem na niej pracę magisterską. Do tekstu używałem Wordwortha, a do bardziej skomplikowanych wykresów Excella odpalonego pod Shapeshifterem.
Nic się nie wieszało, jedyna trauma związana z amigowaniem w owym czasie to fakt, że procek był zdecydowanie za słaby, aby odtwarzać jakiekolwiek filmiki.
[#458] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Kilos, post #446

SSD nie pomaga za bardzo przeglądarce internetowej. Jak CPU stary, to strony i tak chodzą jak stary ciągnik.
[#459] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #457

Ale dokładnie to samo można powiedzieć nawet o Win 95 ;) W zasadzie wróg najgorszy winzgrozy wtedy to były zaniki zasilania w trakcie pracy. Potrafiło się wysypać bardzo dużo rzeczy i OS był tylko do reinstalacji.
[#460] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@abcdef, post #459

Racja.
[#461] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #454

Wziąłeś cennik o prawie rok starszy 1995/12 zamiast 1996/9.
Do tego w reklamie o której piszesz był pc z hdd.
Po czym się dziwisz że wyszło prawie dwa razy drożej.

Nic dziwnego po cenach z 1995/12 plus hdd wyjdzie dwa razy drożej
ceny giełda strona wcześniej

płyta 520
p75 495
8MB 660
karta graf S3 1MB 235
monitor 14 kolor 570
mysz 28
klawiatura 38
obudowa 130
kontroler 35
fdd 75
cd 250
hdd 525
razem 3561

niż po cenie z 1996/9 bez hdd

płyta 210
P90 AMD 200
16 MB RAM 240
karta graf S3 1MB 110
monitor 14 kolor 570
mysz 28
klawiatura 38
obudowa 130
kontroler 35
fdd 75
cd 100
hdd 0
razem 1736
[#462] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@abcdef, post #459

W dobie Pentium 2 i Windows 98 SE nie było żadnych problemów ze zwiechami. Normalne użytkowanie systemu i programów było ok. Nie potrzebne są nam te głupie mity o zwiechach i tp... .Windows 98SE był ok!
[#463] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@wali7, post #457

Tak, mocy było zdecydowanie za mało. Jak ktoś był kreatywny to sobie radził, a SS to było lekarstwo na niedostatki amigowego softu. Ja miałem wszystko pod opusem magellanem pieczołowicie skonfigurowane i szczerze mówiąc służyło mi to dość długo do wielu rzeczy. Ale do odpalania mp3, avików itp, to 68k już był za cienki (nie miałem 060 ani ppc), że nie wspomnę o jakichś hiresach na agacie.
[#464] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@thomek, post #463

MP3 na 68030 50 MHz dało się słuchać. Wiem, bo słuchałem :) Był taki programik odpalany z CLI: mpega, wcześniej ustawiałem dużo buforów dla dysku i dawało radę.
Aviki to już był slideshow.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 16:43:32 przez wali7
[#465] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@infboras, post #458

SSD nie pomaga za bardzo przeglądarce internetowej. Jak CPU stary, to strony i tak chodzą jak stary ciągnik.

Szczerze to nie pomyślałem nawet, że może chodzić o laptaka opartego o P4, bo używanie czegoś takiego dziś to już retrocomputing.
Chodziło mi bardziej o jakieś już 2-rdzeniowe biedaki z klasycznym HDD, które muszą wczytać kilka tysięcy plików na dzień dobry i zanim zakończy się proces bootowaniea człowiek zdąży iść na grzyby i wrócić.
[#466] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@recedent, post #1

Rok 1992 - w XXI wieku będą już latające samochody i samosznurujące trampki.
Rok 2021 - lekcje WF online i rozkmina czy A1200 to był dobry komputer do gier...

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 19:36:17 przez ingenic
[#467] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@ingenic, post #466

Przypominam, że mamy też renesans teorii płaskiej Ziemi. Tego żaden XX-wieczny autor sci-fi by nie przewidział, nawet gdyby się najadł sowieckich psychotropów...
[#468] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@swinkamor12, post #461

Wziąłeś cennik o prawie rok starszy 1995/12 zamiast 1996/9.

Wziąłem też cennik z lipca 1996 i tutaj też mam podobne ceny... no ale niech Tobie będzie. Amiga to złom i do niczego się nie nadawała, dlatego bez najmniejszych problemów napisałem na niej prace dyplomową w technikum oraz inżynierkę i magisterkę :)
[#469] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #468

...co zupełnie spokojnie dałbyś radę zrobić na 386DX (np. w Wordzie 6). To nie jest dobry przykład.
[#470] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Daclaw, post #469

Myślę, żeby założyć tutaj na forum ppa fanklub miłośników
mikrokomputerów typu pc (286, 386, 486) .
Swinkamor jesteś na pokładzie?

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 21:07:21 przez mmarcin2741
[#471] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #468

Nie ma sensu łomotanie się na jakiekolwiek argumenty z kimś kto tak naprawdę nie używał amigi, bo nie zdążył, gdyż zmienił platformę.
[#472] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #468

Amiga to złom i do niczego się nie nadawała, dlatego bez najmniejszych problemów napisałem na niej prace dyplomową w technikum oraz inżynierkę i magisterkę :)

Na mechanicznej maszynie do pisania też napisano wiele prac.
Pisano je też wczśniej ręcznie kaczym/gęsim/jakimś piórem.

Twoje argumenty są conajmniej nietrafne.

Temat miałbyć o grach a nie magisterkach.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 23:11:20 przez snifferman
[#473] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #468

A ja używałem Amigę "po godzinach". Hołdys napisał,
że 90% użytkowników ppa zawodowo związana jest
z it. Być może tak jest, ale nie każdy używał/używa
Amigi do pracy. Dla mnie ta maszyna daje do dziś
więcej radochy niż inne komputery. Nawet jeśli
parametry nie zawsze są najlepsze.

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 23:16:27 przez mmarcin2741
[#474] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@mmarcin2741, post #473

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 23:55:13 przez Jield

Ostatnia aktualizacja: 01.01.2021 23:56:42 przez Jield
[#475] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@snifferman, post #472

Na mechanicznej maszynie do pisania też napisano wiele prac.
Pisano je też wczśniej ręcznie kaczym/gęsim/jakimś piórem.

I też, pisanie tekstów jest jednym z najstarszych, podstawowych sposobów wykorzystania komputerów, tak jak układy pomiarowe i sterowanie. A, jako takie, nie mają te zastosowania wielkich wymagań. A więc to, że jakiś komputer działał lub działa np. w jakimś zaczepistym instytucie naukowym, nie świadczy z automatu o jego wielkich zasobach.

Tak więc, głęboko ukrzenione myślenie amigowców: do poważnej pracy Amiga duża i droga, do rozrywki prosta i tania A500/1200, zdaje się, dla laika, być logiczne, ale jest po prostu błędne. Prawdziwa logika tej branży jest dokładnie odwrotna. Pewnie, m.in. dlatego jesteśmy tu gdzie jesteśmy.
[#476] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@mmarcin2741, post #470

[#477] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Daclaw, post #469

...co zupełnie spokojnie dałbyś radę zrobić na 386DX (np. w Wordzie 6). To nie jest dobry przykład.

Na Amigowym portalu ludzie negują użyteczność Amigi :D .
Przyznam szczerze, dla mnie w zasadzie całe lata 90-te to jedna wielka zabawa na Amidze ( 500, CD32, 1200 ), były gry programy itd.
Mocno mnie irytowała nędzna jakość konwersji na Amigę, przykład UFO. Nikt mi nie wmówi, że nie można było tego lepiej zrobić na A1200. Nie narzekałem też na końcówkę lat 90-tych. Był Napalm, Genetic Species, Gloom Deluxe. Brak niektórych tytułów rekompensował Shapeshifter, np. grałem w Civilization II, która ma "kosmiczne" wymagania pod Maciem - 68030, 8 MB Ram ekran 256 kolorów. WIęc na mojej A1200 z 040-40 i GFX działało to całkiem przyzwoicie :)

Amiga była moim jedynym kompem do 2004 r. i trzymał mnie przy niej system i właśnie programy użytkowe. Gry były ( po 2000 r. doszedł przecież Exodus i Payback ) ale to już nie było to co na PC . Natomiast system, cóż dopiero windows XP pogrzebał Amigę totalnie - takie jest moje zdanie, z którym jak widać wiele osób się nie zgadza :)
[#478] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #477

Czas na ruch moderatora aby niektórych odesłał na portal miłośników pc bez możliwości powrotu. Posiadając mix Amig i starych pc jakoś nie zdarzyło mi się odpalić tego drugiego dzieciom by popisały sobie jak na maszynie. Amiga i owszem przyjęła się od razu.
[#479] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #477

Nie tyle użyteczność Amigi co użyteczność Amigi bez karty graficznej.
Po 1995 to już była rzeźba w g... .
Dało radę, robić różne rzeczy, ale zajmowało to zbyt wiele czasu i było zbyt męczące.
Zrezygnowałem z AGA ćwierć wieku temu.
To była dobra decyzja.
Klasyk może być ale musi mieć kartę graficzną.
Inaczej nadaje się tylko do muzeum.
[#480] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@trOLLO, post #477

Hmm, czy ja wiem, jeśli kogoś bawiły gry 3D to miał ich multum na PC już od Win95, czy to wyścigi, czy tomb raidery, czy quake'opodobne. Nie było też problemem z CD, bo większość pc to jednak towerki, a małe amigi trzeba było przekładać do drogich i słabo dostępnych microników czy elboksów. Więc to, że w drugiej połowie lat 90 jak ktoś ciągle i nieustannie pakował kasę w amigę i mógł coś więcej na niej zrobić nie zmienia faktu, że jednak oferowała ona coraz mniej za coraz więcej "wkładu własnego". A teraz doszliśmy do momentu gdy nawet sterownik 3D musisz sobie kupić ;) Hobby jak hobby, amigę lubimy - każdy za różne rzeczy, ale nie warto by przysłaniała całkowicie zdroworozsądkowe myślenie. Bo wtedy to nie hobby, nie pasja, a czysty fanatyzm.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem