Wątek zamknięty
[#571] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@mmarcin2741, post #570

w 95 nie bylo P90 w sklepach tylko P60 który przy dzieleniu przez zero zawieszal caly komp :D lub w najlepszym wypadku dawał błędny wynik,intel wiedzial o tym fakcie jednak do 1994 roku go tuszował aż wypłyneło to na swiatło dzienne

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 15:17:16 przez HOŁDYS
[#572] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@KAN2000, post #568

Mógł to być i 1996, dokładnie już nie pamiętam. Tak, czy inaczej, sprzęt służył mi kilka lat (nie było mnie stać na jego wymianę co chwila) - owszem, najnowsze gierki nie chodziły, nie miałem Voodoo, ale było to i tak lepsze od Amigi. Podejrzewam, że C++ i Linuksa bym się na Amidze nie nauczył.
[#573] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@kempy, post #401

"dopałki" były stosowane tylko w snes (super fox, doom). w megadrive jest tylko jedna gra z czymś takim.
[#574] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Cedrat, post #572

Był Debian na Amigę, ale wymagał MMU.
[#575] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #571

w 95 nie bylo P90 w sklepach tylko P60 który przy dzieleniu przez zero zawieszal caly komp :D lub w najlepszym wypadku dawał błędny wynik,intel wiedzial o tym fakcie jednak do 1994 roku go tuszował aż wypłyneło to na swiatło dzienne

Bezzedura, szkoda, że Internet wszystko znosi Pojawił się u nas w domu taki przed wakacjami 1995 (gdy się dostałem do LO), zakupiony w lokalnym "Studiu komputerowym" (sklepie): P90, 8MB RAM, S3, dysk 850MB (Conner), monitor 15" z cyfrowym sterowaniem. I tak, wtedy to był mega wypas (kolega z klasy miał np. 486SX/25), ale jako ówczesny 15 latek w tym przypadku dokładnie wiem co, gdzie, jak, kiedy i za ile, sorry.

Wprowadzono je w październiku 1994:

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 15:31:15 przez Jacques
[#576] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@kamilus, post #569

Obsługa dwóch monitorów nie była żadnym problemem (AGA + karta GFX albo dwie karty GFX). Można było mieć rozszerony pulpit pod Shapeshifterem, albo AmigaOS na jednym monitorze i MacOS na drugim.

Niestety, sam AmigaOS wielkiego użytku nie potrafił zrobić z takiej konfiguracji. Znowu, na ironię.
[#577] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #575

"Błąd FPU
Wczesne wersje Pentium taktowane 60, 66 i 90 MHz (P5 5V) miały problem z jednostką zmiennoprzecinkową, co w rzadkich okolicznościach zmniejszało dokładność niektórych obliczeń."

Nasz racje błędy były też w P90 w FPU
[#578] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #577

Ja się odniosłem do Twojego:
w 95 nie bylo P90 w sklepach tylko P60 który przy dzieleniu przez zero zawieszal caly komp :D

...bo Pentium 90 wyszedł w październiku 1994.
ZTCP mój egzemplarz zakupiony wiosną 95 nie wykazywał błędu obliczeń zmiennoprzecinkowych w testach, a temat był głośny. I nie wiem skąd wziąłeś to dzielenie przez zero

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 15:50:48 przez Jacques
[#579] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #578

Dzielenie przez zero - z MA oczywiście. Ewentualnie, od W. Czyża z Amigowca. On też parę takich amigowych dogmatów ogłosił.

Zresztą, nawet jeżeli... Tych procesów nie znajdzie się już nawet na wysypisku, więc jakie to ma znaczenie? Co innego, gdyby jakaś seria 060 miała jakiś bug - do dziś byśmy się z tym bujali. ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 15:56:49 przez Daclaw
[#580] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #559

AmigaOS mial fajna zalete byl naprawde mega konfigurowalny - user mogl sie bawic zmienica psuc naprawiac to bylo cos w latach 90 !!!

To *nie* jest zaleta.
[#581] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #578

Biorę secret service nr 25 i patrzę PC na P75, tylko 5000PLNów, 486DX2/66 jakieś połowę tego. A1200 golas ~1500PLN, a A4000 jakieś 6k. I po co dyskutować i powoływać się na pamięć - po tylu latach jednak mogącą zawodzić. Jest czarno na białym, a w zasadzie kolorowo na kolorowym ;)
[#582] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@abcdef, post #581

Ale do czego konkretnie pijesz i co z tego, co napisałem, się nie zgadza?
Tamten zestaw P90 kosztował 5500 wiosną 1995 roku, o cenach Amig w tamtym okresie ja nic nie pisałem.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 16:01:27 przez Jacques
[#583] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Daclaw, post #579

pewnie chodzilo o slynny "Runtime Error" w PASCALu klik

Dla papudrokow, ktorzy czytac i pisac w jezyku ojczystym nie potrafia, to dzielenie przez zero w Pascalu i w Pentium, to jedno i to samo
[#584] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #582

No ogółem do dyskusji komu się wydaje że pentium nie było wcale, komu się wydaje że był a kosztował tyle a tyle. Jeśli się dobrze nie pamięta najlepiej zamiast wytężać mózgownice próbując sobie przypomnieć dać twardy dowód - to zamyka buzie najprędzej. I tu nie piję do kolegi tylko raczej do tych ciągnących wątek "nie było" ;)
[#585] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@abcdef, post #584

No OK, to odpowiadaj do tego posta, gdzie ktoś dobrze nie pamiętał i co ja sprostowałem.
Wieża Babel normalnie...

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 16:03:21 przez Jacques
[#586] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@HOŁDYS, post #571

Amiga 1200 była ślepym zaułkiem, jak zresztą cała linia powolnych procesorów Motorola MC68xxx.
Jak pokazuje historia porażek Apple i Atari (Falcon itp.) , po 1990 roku nie było już najmniejszych szans na udany, nowoczesny komputer z JAKIMKOLWIEK procesorem MC68xx.

Przypominam, że MC68000 to konstrukcja z roku 1979, a MC68020 z 1984 roku ...Były to bardzo fajne procesory w momencie swojej premiery, ale w momencie premiery Amigi 1200 jej wykastrowany procesor Mc68020 był BARDZO przestarzały (miał 8 lat!) , powolny i zupełnie bez przyszłości...Procesor sprzed ośmiu lat, pozbawiony MMU i FPU,okrojony, ubogi i pracujący z prędkością zaledwie 14 MHz (czyli od 1987 progres był 1 MHz /rok) ,zamiast chociaż 28 MHz, bez choćby odrobiny FAST RAM, wciąż bez możliwości prostego podłączenia dysku 3.5", z archaicznymi i powolnymi układami graficznymi AGA, i na dodatek oczywiście wciąż z 8-bitowym dźwiękiem...

Dla kogo to miał być komputer, ta Amiga 1200 ? Moim zdaniem dla nikogo, i tak właśnie chłodno przyjął go rynek.

Czyli z góry zrobiono założenie, że A1200 to nadal ma być taka tylko ciut lepsza A500.

Ja sam zamieniłem wysłużoną A600 na A1200 z HDD 850MB i CDROM gdzieś na początku 1997. Rok tym się pobawiłem, i z ogromną ulgą przeszedłem na PC 233 Mhz. W końcu wszystko mi zaczęło działać
[#587] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@abcdef, post #581

Escom przestrzelił z tymi cenami. Amigi, zamiast
tanieć z czasem, to podrożały.
z ogromną ulgą przeszedłem na PC 233 Mhz. W końcu wszystko mi zaczęło działać

To zaskakujące. Jeśli pamięć mnie nie myli, to kumplowi
na 200mhz nawet film w avi odtwarzał się za wolno.

Ludzie podkręcali procki, żeby...poczta się szybciej
otwierała.

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 16:31:26 przez mmarcin2741
[#588] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@mmarcin2741, post #587

A owe "AVI" na Amidze zasuwało? I w którym roku to AVI (i jaka kompresja) działało zbyt wolno Twojemu kumplowi na 200MHz?

Z kontekstu wypowiedzi kolegi Motyla można domniemywać, że się przesiadł na PC 233MHz w 1998 roku, Ty piszesz o AVI, mając na myśli pewnie DivX/XVid, które popularność zyskały na początku lat '00.
Era Pentium 1 to raczej starsze MPEG/VCD i rzeczywiście to działało bez problemu na ostatnich Pentium I generacji, więc ze stanu na rok 1998, P233MMX nie było powodem do kompleksów i miało prawo koledze "wszystko" działać.

Idąc tropem tych Twoich AVIków, można napisać, że Cyberpunk 2077 na P233MMX komuś nie działa, ale w tym wątku już mnie nic nie zdziwi

Ostatnia aktualizacja: 04.01.2021 17:00:52 przez Jacques
[#589] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Mandi, post #531

Nawet gdyby to wszystko pod windą robił to i tak czar by prysł w chwili korzystania ze stacji dyskietek
[#590] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Motyl, post #586

Ja sam zamieniłem wysłużoną A600 na A1200 z HDD 850MB i CDROM gdzieś na początku 1997. Rok tym się pobawiłem, i z ogromną ulgą przeszedłem na PC 233 Mhz. W końcu wszystko mi zaczęło działać
szeroki uśmiech Typowy amigowy "janusz"
[#591] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #588

mając na myśli pewnie DivX/XVid

Zapewne był to plik avi divx, bo rok był 2000 i filmy
na komputerach były już bardzo popularne,
aczkolwiek na nagrywarkę rzadko kogo było stać.
[#592] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Jacques, post #588

Idąc tropem tych Twoich AVIków, można napisać, że Cyberpunk 2077 na P233MMX komuś nie działa, ale w tym wątku już mnie nic nie zdziwi

Gdyby to się działo w świecie Amigi, to pewnie by oczekiwano, żeby tę grę wepchnąć w maks 030, a najlepiej zrobić na A500/1MB.
[#593] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@swinkamor12, post #431

Wygrzebałem gdzieś cennik Blizzardów, niestety bez RAM. Końcówka roku 1996.
[#594] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@mmarcin2741, post #587

"Wszysko zacząło mi działać" - wszystko na tamte czasy (1998 rok), czy to tak trudno zrozumieć ?

Przede wszystkim mogłem więc odtwarzać mp3 w pełnej jakości, a także samodzielnie je kompresować ze zgrywanych płyt CD oraz kaset.
CoolEdit Pro 1.2a - to jest soft do edycji audio, którego używam do dziś!

Pakiet biurowy - Word, Excel, w końcu bez żadnych emulatorów ShapeShifter.
Wszystkie najnowsze gry i programy.

O filmach w 1998 jeszcze raczej nikt na poważnie nie myślał, na razie był szał i euforia na mp3. W pracy miałem modem 14.4 kb, więc ściągało się pojedyncze kawałki z netu, i to też nie za dużo, zeby nie przeginać...
No i emulacja - przede wszystkim wspaniałe gry M.A.M.E., czy też emulatory Amigi : Fellow i WinUAE
[#595] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@thomek, post #590

Typowy amigowy Janusz, to chyba raczej Ty koleżko.

W drugiej połowie lat 90-tych Amiga była komputerem przestarzałym, który poza grami 2D i Scalą nie nadawał się już do niczego.

Dopóki się dało, dopóty w latach 1992-1998 wyciskałem ze swoich Amig wszystko, co tylko można. Płyty CD z Aminetem kupowałem itp. W pracy ściągałem soft na Ami, a potem na dyskietki 720 kb

W 1998 to już był najwyższy czas na przejście na PC, bo Amiga nie oferowała juz kompletnie NICZEGO.
[#596] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@mmarcin2741, post #587

Na płycie Windows 95 było kilka filmów AVI i odtwarzałem je na 486DX4/100Mhz. Może ten Twój kumpel jechał na jakimś marketowym pececie składanym na kolanie. 200Mhz w tandemie z badziewną płytą i jeszcze gorszą kartą graficzną.
[#597] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Motyl, post #595

1998 rok? W 1993 to były już chodzące zwłoki.
[#598] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Motyl, post #595

W 1998 to już był najwyższy czas na przejście na PC, bo Amiga nie oferowała juz kompletnie NICZEGO

Z twojego punktu widzenia. Po prostu wypaliłeś się co do Amigi. Co do swojego zachwalanego Pc z p233 też się wypaliłeś i zmieniłeś na inny i potem jeszcze na inny.
Zresztą my wszyscy kiedyś zmieniliśmy Amigę na Pc. Niektórzy wcześniej tak jak ty , a niektórzy póżniej , jak wielu Amigowców.
Dzisiaj to już nie ma żadnego znaczenia bo Pc za 600 złotych bije te wszystkie Amigi i Pc z epoki. Dzisiaj wracamy do Amigi i jej programów bo to nam wystarcza . Jeszcze dlatego że już zaczynamy czuć ,że nie nadążamy za nowościami. Według dzisiejszego trendu to powinniśmy wymieniać sprzęt co dwa trzy lata. Ale po co?
[#599] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@Aniol, post #597

kto nie chcialby spedzac czasu ze zwłokami przyjaciółki ... cenzura
[#600] Re: A1200 do gier była świetna, to producenci softu zawalili sprawę?

@djpiotrs, post #598

niektorzy przeszli na maszyny NG, nie dla wszystkich pecet to glowna maszyna w domu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem