[#991] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #990

Ale w czym teraz jest problem bo sie pogubilem, w bruszach ?!
Narysowalismy ci plansze tytulowa, podstawowe tilesy tez juz masz narysowane.
Logike gry masz juz zrobiona, edytor juz ponoc dziala.

...a wiec dlaczego gra nadal nie jest ukonczona ?!
teraz czekamy na start rakiety Dragon 4 czy na wybory prezydenckie ?
[#992] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@selur, post #991

Tak, teraz muszę wszystkie te gotowe rzeczy poskładać w całość.

Z brushami chodziło mi tylko o warsztat malarski.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2020 17:54:22 przez Hexmage960
[#993] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@selur, post #991

Wot, durak. Za mało kreskówkowe zrobilimy. Trzeba by całą grafikę w grze przerabiać na ultrarealistyczną teraz. I ciesz się, że Robert nie zaczął tego robić, tylko narysował na nowo po swojemu - z dziurami po kulach w logo.
[#994] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@recedent, post #993

Trzeba by całą grafikę w grze przerabiać na ultrarealistyczną teraz.

Nie trzeba by przerabiać. Ja rozumiem, że koledzy zrobili planszę tytułową zupełnie po swojemu, od podstaw - niestety nie mając na względzie stylu reszty grafiki.

I ciesz się, że Robert nie zaczął tego robić, tylko narysował na nowo po swojemu - z dziurami po kulach w logo.

To nie dziury po kulach, tylko logo świeci. Nie widziałeś takich efektów?
[#995] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@recedent, post #993

hmm... a moze teraz to problem z grawitacja, otaczajacego nas ultrarealizmu

[#996] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@selur, post #995

Już napisałem, że Wasza plansza jest bardzo fajna, jednak wydaje mi się, że niestety klimatem nie pasuje do reszty gry, ale to może tylko moje wrażenie.

Przecież nawet ten bohater jakby wzięty z innej gry.

Ja bardzo dziękuję i cieszę się za ofertę pomocy przy grafice! Chętnie skorzystałbym, ale najlepiej gdy całą warstwę graficzną od podstaw robiłby inny grafik - a ja zajmował się tylko kodem - czyli - przy innym projekcie.

Może dałoby się dostosować styl, ale to na pewno trudne zadanie, nawet dla wytrawnych grafików.

Gra jest prawie gotowa, nie ma o co kruszyć kopii.

Pozdrawiam.
[#997] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Raybeez, post #984

A może Magazynex :)
[#998] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #996

Twoje grafiki są jak najbardziej ok. No i będzie większa satysfakcja jak grafiki będą przez siebie samego zrobione, bo się na tym znasz. Co innego gdybyś nie umiał pikselować.
A jak tam projektowanie plansz?
[#999] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #986

I dlatego moja firma software'owa nazywa się Gear works.

Masz swoją własna firmę software’owa? Czy może po prostu „firmę”?

PS. Przestań rysować i dokończ pisanie kodu. W którymś poście wcześniej napisałeś, że nie cierpisz przerywania pracy nad czymś i brania się za nowe rzeczy a właśnie to sam świadomie lub nieświadomie robisz, rzuciłeś kod na bok i zacząłeś znowu rysować.

Plansza tytułowa nie jest teraz elementem niezbędnym. Prawdę powiedziawszy na chwile obecna wystarczyłby czarny ekran z napisem „Magazyn”, choćby nawet to był zwykły topaz.

Kod, dokończ kod. Niech gra nie będzie edytorem tylko prawdziwą grą, ok? A jak już będzie, to wtedy rysuj choćby i przez miesiąc.

PS. Zacząłeś już korzystać z GIT-a albo czegokolwiek co mogliby ochronić twój kod przed tobą samym?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2020 20:13:02 przez mschulz
[#1000] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@mschulz, post #999

GIT ma jedną fundamentalną wadę dla Roberta - nie działa na jego A1200.
[#1001] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@recedent, post #1000

Panowie, Hex niech robi swoje sam, my mozemy tworzyc fan art bo nikt nie broni. I te dwa pudelka nie musza sie dotykac :)
Swoja droga to ciekawy pomysl byl. Muzycznie byl taki projekt ze kazden nastepny doklejal cos do utworu. To my tera graficznie. Czekamy na koyota czy nominacja komus innemu?
[#1002] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@mschulz, post #999

Plansza tytułowa nie jest teraz elementem niezbędnym. Prawdę powiedziawszy na chwile obecna wystarczyłby czarny ekran z napisem „Magazyn”, choćby nawet to był zwykły topaz.

Pragnę zauważyć, że napisy "Magazyn" już były nawet kilka. Był też topaz. Aktualnie wykańczam grę więc zastępuję te placeholdery.

PS. Przestań rysować i dokończ pisanie kodu. W którymś poście wcześniej napisałeś, że nie cierpisz przerywania pracy nad czymś i brania się za nowe rzeczy a właśnie to sam świadomie lub nieświadomie robisz, rzuciłeś kod na bok i zacząłeś znowu rysować.

Plansza tytułowa jest częścią gry. Ja w przypadku tego projektu zajmuję się wszystkim. Muszę zatem podzielić sobie czas na grafikę oraz kod.

Kod, dokończ kod. Niech gra nie będzie edytorem tylko prawdziwą grą, ok? A jak już będzie, to wtedy rysuj choćby i przez miesiąc.

Może to być mylne wrażenie, że gra jest edytorem. Gra jest zintegrowana z edytorem co jest rzeczą niecodzienną. Takie jest moje podejście, zresztą w ten sposób nie piszę dwóch programów tylko jeden.

Zgodzę się, że edytor powinien być na gadtools, a nie z customowymi gadżetami.

PS. Zacząłeś już korzystać z GIT-a albo czegokolwiek co mogliby ochronić twój kod przed tobą samym?

Kod Magazynu jest bezpiecznie zachowany w repozytorium RCS i nie kasowałem go.

Masz swoją własna firmę software’owa? Czy może po prostu „firmę”?

Mam firmę, tylko że zgodnie z prawem dopóki nie uzyskuję odpowiednich dochodów nie muszę jej rejestrować, ani płacić podatków.
Co do działalności to oczywiście programowanie.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2020 20:41:25 przez Hexmage960
[#1003] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@softiron, post #1001

to może ja tera

[#1004] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #1002

Eeee.... pomysł

a ja mam porszaka w garazu ale jeszcze nie mam garazu czarodziej
[#1005] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@snajper, post #1003

łosz ty... :)
ale musisz kogoś nominować...
[#1006] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@selur, post #1004

Każdy zaczynał w garażu.
[#1007] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #1006

Bardzo podoba mi się praca Selura, ale troszkę nie pasuje tematycznie do Magazynu ze względu na dużą realistyczność. Moje grafiki są bardziej kreskówkowe.

akurat tematycznie pasuje,
Przecież na ekranie tytułowym można zaszaleć ze stylem, byle temat był właściwy. Czy naprawdę musi być postać z gry kopiuj - wklej? W boulderdashu ekran tytułowy zupełnie nie przypominał stylu, ani bohatera gry. Nikomu to nie przeszkadzało.
Praca Selura i innych już wygląda dobrze, a przecież jeszcze można coś zmienić i poprawić. Moim zdaniem taki obrazek wiele wniósłby do gry - ma on już swoją krótką historię i zawsze jakbym go widział, to cieszyłbym gębę i przypominałby się proces powstawania gry.
ale nie jestem zaskoczony, że obrazek nie jest brany pod uwagę, bo wiedziałem że tak będzie
[#1008] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@xylaz, post #1007

ale nie jestem zaskoczony, że obrazek nie jest brany pod uwagę, bo wiedziałem że tak będzie

Ja nie wiedziałem jakie prace pojawią się w konkursie Recedenta. Gdyby jakiś podpasował stylistycznie to pewnie by się nadawał. To nie jest tak, że upieram się na siłę. Mogę zamieścić tę ilustrację, ale według mnie ona nie pasuje do mojej grafiki w grze.

Nie wiem co z tym zrobić. Pal licho gdyby ilustracja była niezależna od innych, ale skoro przedstawia to samo, to i tak mogę zamieścić tylko jedną planszę.

Kolega Selur chciał pomóc mi przy grafice wcześniej, ale też oferował niezgodną grafikę, co dla mnie było kłopotliwe. Tak jak napisałem - tylko cały koncept od samych podstaw nadaje się jako grafika. Aktualnie koncept Magazynu jest już dojrzały i powstało sporo grafiki.

W boulderdashu ekran tytułowy zupełnie nie przypominał stylu, ani bohatera gry. Nikomu to nie przeszkadzało.

Niezupełnie. W Boulder Dashu grafika tytułowa zawiera grafikę z gry - te ściany niezniszczalne.

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2020 23:13:36 przez Hexmage960
[#1009] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@xylaz, post #1007

mowiac krotko...
po prostu Minniat jest jak czlowiek orkiestra, robi i gra wszystko sam.
Nie lubi jak ktorys instrument mu nie pasuje do glownego utworu.
Uszanujmy wiec wole kompozytora i patrzmy jak orkiestra zagra sama.

...a w oczekiwaniu na zakonczenie prac, posluchajmy "Hexmage Band" szeroki uśmiech

[#1010] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@selur, post #1009

Czyli motyw muzyczny do wesolego Magazyn(iera) juz jest.
[wyróżniony] [#1011] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #996

Moja propozycja.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 09:10:19 przez czorny
[#1012] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@czorny, post #1011

Najlepsza propozycja i nawet pasuje do kreski Hexmaga 960.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2020 09:24:44 przez amikoksu
[#1013] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@czorny, post #1011

No no. Super. Tu styl jest dużo bardziej zbliżony. Świetne te skrzynie pełne wisienek.

Akurat pracuję przy kodzie gry. Trzeba będzie coś z pracami Kolegów zrobić - myślałem o przerywnikach w trakcie gry - np. co 20 etapów jeden obrazek.
[#1014] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@softiron, post #1005

łosz ty... :)
ale musisz kogoś nominować...

to nominuję mailmana

[#1015] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #1013

To zaczynasz od szopy i wózka na dwóch kółkach, później maluch z przyczepką i garaż, traktor z przyczepą i wielka stodoła, tir i wielka hala, a na końcu kontenery na statku.
Ostatni poziom - jest sztorm, kołysze mocno statkiem, lewo, prawo, a ty musisz pilnować by kontenery nie wypadły za burtę. Muzyka też powinna być rozbudowana wraz z awansem w biznesie. Scena finałowa po zwycięstwie, otwierasz dyskotekę i zostajesz krółem Disco Polo.
[#1016] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@czorny, post #1011

przeswietne? jestes grafikiem?
[#1017] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #1013

pomysł Zrób co 10 etapów, to gra pojawi się 2 razy szybciej...
[#1018] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@juen, post #1016

Nie :) Ale postanowiłem coś stworzyć. Imp mnie zainspirowal ale jako, że programować chyba już się nigdy nie nauczę to próbuje z grafiką :)
[#1019] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@czorny, post #1011

panie dobre i pasuje OK
[#1020] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@selur, post #1019

a jaki nosek na czerwony od wiś....ienek podjadania... :)
fajnie wyszło.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem