[#2161] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2160

Nie da się ukryć, że historia się powtarza... ale nikogo nie powinno to już zaskakiwać szeroki uśmiech Powtórzy się jeszcze wiele razy.
09.12.2020 W ramach ujednolicania przygotowałem do gry 5 kompletnych scenerii.

Chyba nie ma większego znaczenia, czy sceneria się komuś podoba... poprzednie też mogły się podobać, a nie ma już po nich śladu. Nowe scenerie może spotkać podobny los w przyszłości.
[#2162] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2160

28.09.2020 "Wszystko już jest narysowane i nie potrzebuję nowej grafiki"

06.04.2021 "Mam problemy z pewnymi aspektami konstruowania (...) grafiki"
[#2163] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2160

Jak zamkniecie wątek - gdzie będę publikował swoje postępy?

ojoj. :( Chyba nigdzie. Gdyby ktoś kiedyś wymyślił np. coś typu blog, to by się dało np. tam, a tak? Nie ma wyjścia.

Z nikogo sobie nie drwię - ciekawe z jakiego punktu regulaminu miałbym dostać bana.

mi co prawda jest to obojętne, ale tą zabawę w kotka i myszkę, jaką według niejednego czytelnika tutaj praktykujesz, w sytuacjach krytycznych dla ostudzenia atmosfery usprawiedliwiając się chorobą, zapewne dałoby się podpiąć pod szeroko pojęty trolling.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2021 01:57:44 przez snajper
[#2164] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@snajper, post #2163

Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem.

Trollowanie to irytowanie innych użytkowników forum. Ja staram się z największą starannością uwzględniać to by koledzy czuli się dobrze czytając moje wypowiedzi. Stosuję zwroty grzecznościowe. Nie jest moim celem irytowanie kogokolwiek albo wszczynanie awantur.

Ja w wątku tylko raportuję moje prace nad moją grą, którą docelowo chciałbym żeby stanowiła przełom w mojej pracy.

Po co zamykać jedyny wątek, w którym się większości wypowiadam i ostatni który założyłem? Mogę - jeżeli nie dostanę bana - po zamknięciu wątku upubliczniać nowe wersje gry w Zapowiedziach tylko po co?

Ta poprawiona grafika scenerii z beczkami z rumem wygląda nieźle. Podoba mi się podłoga, ale reszta też. Jak zawsze - nie mam wpływu na kolegów skojarzenia.

Wiadomo - gra powstaje bardzo długo. Było wiele różnych wersji, dodawałem i ujmowałem elementy. Jak już pisałem chciałbym zapanować za całokształtem pracy - jest to jedno z moich największych marzeń. Ale tak - nie mam złej woli - jednak wychodzi mi to tak a nie inaczej.

Mam trudności poskładać to w całość, ale się staram - i myślę, że dopnę swego, gra zostanie wydana w ostatniej wersji.
[#2165] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2164

To jest Twój wątek, z informacjami o Twojej grze - nikt Ci go nie zamknie, bo piszesz na temat. Rób swoje. Jak ktoś tu nie chce zaglądać, to przymusu nie ma. Wątek ma taki charakter jaki ma. Dziwię się tym, którzy się dziwią, szczególnie że wątek ma 73 strony...

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2021 02:33:14 przez mastaszek
[#2166] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@mastaszek, post #2165

Wątek ma 73 strony bo gra powstaje w bólach, dużych bólach. Jednak niesprawiedliwy jest osąd jakobym nie robił dość dużego postępu w tym czasie. Wydałem wiele prawie kompletnych wersji. W 2018, przed rozpoczęciem wątku, miałem spore kłopoty z tą grą, zmieniałem koncepty w niewyobrażalny wręcz sposób, jednak sytuację udało się uratować. Aktualnie jest nieźle, narzekam coraz mniej na dolegliwości. Gra powoli wychodzi na prostą, ale wybojów i zakrętów po drodze było dużo - i jeszcze trochę będzie.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2021 02:46:54 przez Hexmage960
[#2167] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@snajper, post #2163

w sytuacjach krytycznych dla ostudzenia atmosfery usprawiedliwiając się chorobą

Prorok jakiś czy co?
[#2168] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@snajper, post #2163

Ja czytam ten wątek, żeby się przygotować na to, jak będą wyglądały męki piekielne.

Abstrahując od przyczyn, cierpię na przypadłość odwrotną, czyli imperatyw skończenia czynności, zamykania tematów. Nawet wprowadzanie poprawek po recenzjacy czy korektach mnie boli.

W moim przypadku, orwellowski pokój 101 wyglądałby właśnie tak.
[#2169] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Daclaw, post #2168

OK,

Przejrzałem wszystkie 73 strony wątku i oznaczyłem najważniejsze etapy w projekcie. Wszystkie zawierają ilustracje.

Kilka wpisów wyróżniła moderacja.

Żeby obejrzeć wyróżnione wpisy proszę wybrać w wątku "Posortuj według wyróżnionych odpowiedzi", a następnie przejść na początek wątku.

Mam nadzieję, że pozwoli to lepiej zapoznać się z projektem z tego tasiemca.

Aktualnie jest dosyć dobra baza w postaci dwóch ostatnich grafik. Zostały one dosyć dobrze dopracowane. Wcześniejsze scenerie a było ich trochę - nie są dostatecznie dopracowane.

Jest baza w postaci szeregu demonstracyjnych wersji, których rzecz jasna nie kasowałem z serwera, więc były i są cały czas dostępne do pobrania (z serwera coreprogramming.pl).

- Wersja "katakumby" z muzyką,
- Wersja z taśmociągami i symbolami na skrzyniach,
- Wersja 1.0,
- Wersja 1.1,
- Wersja 1.2 z dźwiękami i lepszym menu oraz szeregiem usprawnień,
- Wersja 1.3 - w toku.

A teraz gorąca prośba - zdaję sobie sprawę, że ten projekt ciągnie się zbyt długo. Aktualnie pracuję nad kodem wersji 1.3. Chciałbym Was poprosić chociaż o to, by wpisy były na temat. Preferowałbym też wpisy merytoryczne. To jest jedyna rzecz o którą proszę - nie proszę o zbyt wiele. Znacznie ułatwi mi to uwzględnianie Waszych porad i sugestii.

Wiem, że byłem głuchy na niektóre sugestie, np. Mailmana, ale wynikło to z pewnych niezależnych ode mnie względów. Nie potrafiłem też rozdzielić merytorycznych porad od innych wypowiedzi, przez co osobom udzielającym takich porad mogło się zdawać, że ich olewam.

Będę wrzucać wersję 1.3. Pracuje mi się bardzo dobrze. Już przy ostatniej grafice zauważyłem postęp w pracy. Postaram się by ta wersja zawierała najważniejsze rzeczy, czyli:

- Obsługę joysticka,
- Usprawnione menu/oddzielne menu edytora.

Reszta będzie raczej taka sama jak w wersji 1.2 - i dobrze bo to dotyczy sprawdzonych elementów. No dojdzie druga skórka do podmiany z beczkami z rumem.

Szereg konceptów, które wyszły podczas tej dwuletniej pracy można połączyć, ale niektóre się wykluczają. Dociągnę ulepszoną sprawdzoną wersję 1.2 w postaci wersji 1.3 i będzie można kończyć ten projekt.

Najważniejsze to połączyć silne strony projektu.

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2021 16:14:26 przez Hexmage960
[#2170] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2169

Ponawiam gorącą prośbę do moderacji o zamknięcie wątku i ban dla Hexmage. Jego sposób działania to czyste trollowanie, nawet jego tłumaczenia są w kółko takie same, pisze ścianę tekstu kolejny raz o tej samej treści. To co robi i co wypisuje to drwiny z nas wszystkich.
[#2171] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2169

Najważniejsze to połączyć silne strony projektu.

Kiedy po raz pierwszy składałem wniosek granatowy, otrzymałem recenzję: "projekt nie ma silnych stron", którą pozwolę sobie tu przytoczyć. Skoro innym wolno, to mnie też.

To jest taki trochę inny blog Niżyńskiego. Też się dziwię adminom.
[#2172] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2160

Jak zamkniecie wątek - gdzie będę publikował swoje postępy?

Tutaj?
[#2173] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Aurel, post #2170

A kto Ci kaze otwierac ten watek i czytac co tutaj jest napisane? Masz jakis nakaz wewnetrzny czy imperatyw? Dodaj hexa do ignorowanych i nie marudz wiecej. Jak mnie jakis watek nie interesuje to nie otwieram jego w ogole. Ewentualnie wejde raz zobacze i wiecej nie zagladam. To ze hex robi swoj projekt w sposob chaotyczny to jest oczywiste. Ale ja jednak zauwazam ostatnio pewne postepy. Dodanie do Magazyniera drugiego czy trzeciego swiata/scenerii nie jest zlym pomyslem. Gra moze na przyklad miec do wyboru cztery swiaty po przejsciu ktorych odblokowuje sie piaty (ukryty) swiat. A co do banowania hexa to jest jedna z nielicznych osob na PPA, ktora akurat ma wiedze na temat programowania pod system Amiga OS.
[#2174] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Don_Adan, post #2173

Pytanie czemu zamykać, skoro udostępniłem całkiem niedawno grywalną grę oraz nagranie?

Kto zagrał - ręka w górę.

Recenzja gry w wersji demo 1.2 powinna być opublikowania niedługo w prasie, ale w tej chwili więcej szczegółów nie mogę podać.

Jeśli wątek zostanie zamknięty, a mnie, nie daj Boże, moderacja zbanuje z PPA - będę publikował finalną wersję na mojej stronie na FB.

Ostatnia aktualizacja: 07.04.2021 17:33:04 przez Hexmage960
[#2175] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Don_Adan, post #2173

A ktoś kazał otwierać "królową wszystkich offtopów" i czytać? Ta sama sytuacja, a jednak wątek zamknięto.

Tu wychodzi durnota dzisiejszych czasów. Jak spaślak raczy schudnąć, ćpun przestać ćpać, a shizofrenik walczyć z chorobą, to trzeba ich na rękach nosić i nieba przychylić. Ale tych, którzy nigdy się nie spaśli i nie ćpali nikt nie pochwali. Ani prywatnej trollowni im nie da.
[#2176] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Daclaw, post #2175

Ja myślę, że frustracja czytających byłaby o wiele większa, gdyby kolega pracował nad MK3 lub MK2 AGA na Amigę
A tak sam wątek i perypetie autora z "Magazynem" stanowią swoisty folklor i większość podchodzi do tego na luzie i kibicuje z dystansem (słusznie)
[#2177] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Daclaw, post #2175

@Hexmage960 rób swoje dalej. Nie przejmuj się tymi trolami o zapędach totalitarnych co chcą Ci zamknąć usta.
[#2178] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@amikoksu, post #2177

Ponawiam prośbę o zamknięcie wątku i ban dla Hexmage. Dochodzimy do tego momentu co kilka miesięcy gdy Hexmage mimo swoich obietnic nagle chwali się że zrobił nową grafikę, po czym informuje o „porządkowanie kodu”, po czym znowu robi nową grafikę i tak dalej. Jest to czysty trolling, drwina z użytkowników PPA, robienie k**** z logiki i chamskie pogrywanie. Hexmage po raz n-ty zatoczył koło i drwi z nas wszystkich, jednocześnie my po raz n-ty prosimy o zamknięcie wątku i ban. Moderacja w końcu powinna zareagować.
[#2179] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Aurel, post #2178

Ze mnie nikt nie drwi. Proponuje wprowadzenie opcji ignorowania wątku jeśli komuś nie wystarcza ignorowanie osoby. I będzie spokój.
[#2180] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Bociek78, post #2179

Nic nie trzeba wprowadzać, już taka opcja jest:

Może kolega Aurel skorzysta i ochłonie...
[#2181] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@teh_KaiN, post #2180

Równo rok temu (kwiecień 2020) Hexmage napisał:

Poprawiłem odrobinkę grafikę jak i dodałem grafikę klucza oraz drzwi. Naprawdę nie chcę już tego przeciągać. Wydam Magazyn w ten lub przyszły weekend.

Dokładnie rok później (kwiecień 2021) Hexmage napisał:

Opracowałem drugą scenerię w grze z beczkami z rumem. Bardzo się postarałem przy tej grafice. W następnej kolejności update kodu.

Wszystko co pisze Hexmage to czysty trolling i drwienie z użytkowników PPA. Można tu wyodrębnić 3 powtarzające się trollerskie chwyty:

10 Wydam grę za tydzień.
20 Ojojoj, nie udało mi się.
30 GOTO 10

10 Definitywnie zakończyłem prace nad grafiką.
20 Przedstawiam nową grafikę, poprawiłem kształt wisienki.
30 GOTO 10

10 Silnik gry jest już gotowy.
20 Aktualnie pracuję nad silnikiem gry.
30 GOTO 10

Ja tu piszę tylko o roku 2021 i 2020, a przecież to się powtarza od 2019 czy 2018 roku. Warto przypomnieć sobie co w 2019 pisał w tym wątku kolega Twardy:

Dla własnego dobra powinieneś dostać ze 2-3 mce bana na forum, a wątek powinien zostać zablokowany.

Pisał też o tym Recendent w 2019:

A może się założymy? Jeśli znowu zmienisz grafikę to dostaniesz bana na miesiąć - OK?

Propozycje zamknięcia tego wątku i nałożenia bana na Hexmage powtarzają się cyklicznie, zgodnie z cyklem robienia nas w wała przez Hexmage, szkoda że moderacja nie chce zareagować. Na nieszczęście dla nas i samego Hexmage za każdym razem pojawia się tutaj garstka "klakierów", którzy twierdzą że to co robi Hexmage jest w porządku, ten to czyta i od nowa zaczyna swój cykl 10 GOTO 10.

To wygląda dokładnie tak:

10 Hexmage znowu odstawia trolling.
20 Pojawiają się prośby o zamknięcie wątku.
30 Przychodzą klakierzy którzy tłumaczą Hexa że nic złego nie robi.
40 Moderacja nie reaguje.
50 GOTO 10

Ta pętla zakręciła się już kilkadziesiąt razy, stąd apel i gorąca prośba do moderacji o pilną interwencję.
[#2182] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Aurel, post #2181

Jest też opcja, że to nie trolling, tylko efekt poważnej choroby.
Czemu się tak uczepiłeś Hexmaga? Nikomu nie szkodzi, a jemu widać dobrze robi.
[#2183] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Aurel, post #2181

Ja tam mogę czekać na Magazyn jeszcze spokojnie z 10 lat.
Do tej pory nie ograłem tylu amigowych hitów, że nawet
nie zliczę.
Także Magazynie, i tak jesteś daleko w kolejce .

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 00:26:32 przez mmarcin2741
[#2184] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Aurel, post #2181

Daj spokój, nie chcesz to nie czytaj, masz opcje ignorowania wątku czy ignorowania osoby. Niezależnie od tempa i sposobu pracy autora, ma on prawo na tym forum dzielić się tym co robi. Z tego co widzę, to jesteś drugą najbardziej aktywną osobą w tym wątku, a skoro Cię nie interesuje to skróć swoje męki i przestań na niego zaglądać.

Twoje teksty w stylu -
"Pojawiają się prośby o zamknięcie wątku"
"Propozycje zamknięcia tego wątku i nałożenia bana na Hexmage powtarzają się cyklicznie"
"Jednocześnie my po raz n-ty prosimy o zamknięcie wątku i ban."
- nie mają pokrycia w rzeczywistości. Są to tylko Twoje prośby i używanie liczny mnogiej wygląda jak kiepski żart ;) Wątek XTD też chciałeś zamykać, zluzuj trochę.

Dobra rada - nie wchodź na ten wątek i będzie Ci lepiej. A Ci, którzy są zainteresowani będą mogli poczytać.
[#2185] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Hexmage960, post #2169

Aktualnie jest dosyć dobra baza w postaci dwóch ostatnich grafik. Zostały one dosyć dobrze dopracowane. Wcześniejsze scenerie a było ich trochę - nie są dostatecznie dopracowane.
To jest jeden z problemów Magazynu. Poprzednie scenerie podobały Ci się, były dopracowane, uspójnione i ostateczne... dopóki przestały takie być i już nie są.
28.09.2020 Wszystko już jest narysowane i nie potrzebuję nowej grafiki. - Hexmage
28.09.2020 Trzymamy za słowo. - mailman
01.10.2020 Zmian do grafiki nie przewiduję - poza poprawkami. - Hexmage
Poza tym, znowu mam wrażenie, że był reset kodu, który był już skończony, uporządkowany i gotowy na ewentualne zmiany. Czy każdy nowy numerek wersji oznacza restart?
Aktualnie pracuję nad kodem wersji 1.3
Postaram się by ta wersja zawierała najważniejsze rzeczy, czyli:
- Obsługę joysticka,
Ile razy trzeba dodawać obsługę joysticka?
16.08.2020 Dodałem obsługę joysticka
[#2186] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Splavinho, post #2184

Korporacyjnie bym powiedział, że minniatowi to by sie jakiś project manager przydał.
[#2187] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@michal_zukowski, post #2186

Jako ex-project manager a od wieeeelu lat managing director zdecydowanie potwierdzam ;)

Wiadomo, że biorąc pod uwagę skalę złożoności to jest to pewnie do zrobienia w max miesiąc, a może nawet tydzień. Ale myślę, że to projekt głównie hobbystyczny i chyba mający głównie znaczenie dla autora/twórcy.

Biznesowo - to jakbyśmy tak robili projekty, to już bym musiał firmę zamknąć, no ale to jest hobby, wiec poziom wyrozumiałości może być większy ;)
[#2188] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Splavinho, post #2184

to tylko Twoje prośby

Jesteś pewien, że tylko jego?
[#2189] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@niebuszewo, post #2188

Szczerze, niespecjalnie mam ochotę ani czas wgłębiać się czy przypadkiem nie ma jeszcze jednej czy dwóch osób chcących ten wątek zamknąć. Widzę, że jest znacznie więcej tych, którym nie przeszkadza.

Jak Tobie przeszkadza, to daj ignora i po kłopocie. A jak uważasz, że powinien być zamknięty zgłoś moderatorowi. Skoro istnieje od dwóch lat to znaczy że jak do tej pory moderatorzy uznali, że nie narusza regulaminu forum.
[#2190] Re: Magazyn - informacje nt. nowopowstającej gry

@Splavinho, post #2189

Skoro wymagasz jasnych deklaracji, to ok, masz moją. To nie jest grupa wsparcia, tylko forum amigowe, i też na obecnym etapie głosowałbym za tym , żeby wątek zamknąć. Myślę, że jest wiele osób, które siedzi cicho, z pewnych względów, ale są podobnego zdania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem