Biorąc to w apostrofy chciałem przekazać, że była to bardzo, bardzo marna próba wejścia do 3D, no ale jakaś tam była i jednak coś tam pomaga ten układ w kwestii gier 3D.
Wiem że opisuję trochę z perspektywy CD32 fan boya, ale posiadam np Snes i Megadrive. W porównaniu z tymi konsolami, wiodącymi jeszcze w tamtym czasie to mi się wydaje, że oni nie bardzo wiedzieli jak takie 3D gry mają wyglądać.
Można wziąć pod uwagę np manipulator do N64, który dopiero na przełomie 96-97 roku zaproponował sensowne rozwiązanie do nawigowania w środowisku 3D za pomocą wychyłowych gałek. Wcześniej PSX posiadał tylko krzyżak.
CD32 była względnie przygotowana na wszystko co było do tej pory. Wszystkie wiodące tytuły zostały skopiowane w lepszy lub gorszym rezultatem.

Street racer

Guardian

No ten port Dooma na SNES to była porażka, fatalny. Pocięte lokacje, stwory zawsze z tej samej trony, brak części tekstur itp. Grałem w to trochę ale w porównaniu z graniem na 040 w pełnego Dooma lub ver Jaguar to była przepaść ogromna. Na CD32 był jednak Gloom, znów moim zdaniem, dużo lepszy od Snes Dooma.
Przykładów można by wyliczać jeszcze sporo:
Snes Donkey kong country - Amiga Brian the Lion
Snes FX race - Amiga Stunt car racer
Megadrive Sonic - Amiga Kid chaos
Snes/Megadrive Micromachines 2 - Amiga Roadkill
Snes/Megadrive Super street fighter - Amiga Shadow fighter itd, itd...
Zabrakło wykorzystania Akiko w grach 2D jak np w przypadku Rockmana X - X3 czy Yoshi island. Gdzie wektorowe elementy trójwymiarowe przeplatały się z 2 wymiarowym światem platformówek. Albo też zabrakło wspomaganie dodatkową mocą większych elementów grafiki np bossów właśnie w grach 2D.
Nie okłamujmy się, Akiko nie było zaprojektowane do gier typu Doom albo lepszych. Wtedy nawet najwięksi gracze, nie byli przygotowani na to co przyniesie ze sobą rewolucja PSX.
Do powyższych efektów, które były znane, lub gier wiodących na rynku konsol, CD32 była przygotowana dobrze. Założenie było proste, nie zmienne do dziś dnia, aby coś zrobić najtańszym kosztem a się nie narobić.
Ostatnia aktualizacja: 30.11.2018 10:02:47 przez Koyot1222