@KM,
post #1614
Jeśli chodzi o hi-resy 640x512 to polecam lekturę
tego postu
Co do samej techniki pikselkowania, zaczął bym od podstaw a potem rozszerzał pole do popisu. Posłużę się przykładem rzeczy, które robiłem niedawno.
Zacznij od rzeczy/obrazów małych, skończ na dużych. Co do szczegółów samych obiektów, zacznij od podstawowych brył, zakończ na szczegółach.
Przykładowy
Alien skull soldier
1. Zacząłem (od lewej) od prostego szkicu, kilka pikseli, rozmiar "płótna" aż lub zaledwie 16x16pix. Rysunek w 3 odcieniach.
2. Zachowując projekt, wprowadziłem kolory. Nie jest to może oszałamiający etap ale pozwala trochę uwypuklić postać
3. Etap w którym zdecydowałem się na rozszerzenie paletki o 2 dodatkowe barwy. Sporo więcej ekspresji.
4. Powiększamy obrazek 200%, niby wielkościowa tylko 2x ale to już w sumie 4x więcej pikseli do pracy. Przy tej samej przestrzeni barwnej co poprzednio uda się nam upchać spooorrrrroooo więcej szczegółów.
5. Wariacja etapu 4, paleta rozszerzona do zawrotnych 7 barw. Da się osiągnąć jeszcze więcej szczegółów przy zachowaniu tej samej rozdziałki/wielkości obrazka.
- Pamiętać trzeba że w tym przypadku w rozdziałce amiga hi-res, 7 kolorów plus ewentualna alpha jako dodatkowy kolor w sumie 8 barw
to już niestety dokładnie połowa możliwych do użycia barw na całej powierzchni pracy 

Mam nadzieję, że może jakoś pomogłem
Ostatnia aktualizacja: 12.05.2017 11:17:40 przez Koyot1222