[#361] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bfgmatik, post #359

Stallman, ale to raczej była forma żartu/promocji. Jednak to dzięki niemu powstał ruch freesoftware, i cała otoczka GNU będąca póżniej bazą dla Linuksa. Oraz np GCC.
[#362] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #361

Richard Stallman, no właśnie! Pamiętam, że wtedy, wychowany w katolickiej rodzinie, mocno się wystraszyłem co ten koleś odpierniczał, serio :D

Chociaż jak teraz o tym myślę, to Steve Balmer od Billa też był mocno nawiedzony :D. Oni chyba w Dolinie Krzemowej tak mają. Zresztą sam Jobs w swojej biografii tłumaczył, że oni tam ostro kwasa zarzucali i tak powstawały dobre pomysły, a ezoteryka przeplatała się z chlaniem, ćpaniem i wolną miłością :).
1
[#363] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bfgmatik, post #362

Koledzy z pracy źle wspominali spotkanie na jakiejś konferencji. Ma mieć wszelkie negatywne atrybuty hipisa zwłaszcza ślad zapachowy.
1
[#364] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@snifferman, post #356

Później było tylko gorzej. PCty taniały a Amigi nie. Ja czekałem aż A1200 stanieje, bo może bym wtedy wymienił A600. Nie doczekałem i kupiłem PCta. Ich przewaga w cenie i mozliwościach bardzo szybko rosła.

ja nie narzekałem, wprost przeciwnie to były zajebiste czasy, pecety były coraz tańsze i coraz mocniejsze, dzieki dominacji jednej platformy ceny coraz mocniejszych procesorów i kart spadały (stosunek mocy do ceny) a pozwalało na rozwój gier (grafiki i mechaniki) oraz programów

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2026 18:31:31 przez oldman
2
[#365] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@oldman, post #354

Przeczytałem i widzę że trollujesz (psychologiczne zagrywki, pudrujące braki w wiedzy) EOT.
[#366] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@flops, post #365

Przeczytałem i widzę że trollujesz (psychologiczne zagrywki, pudrujące braki w wiedzy) EOT.Cytuj zaznacz

no to słabo przeczytałeś, bo już było podobne pytanie do twojego i była dyskusja o tym , nie rozmawialismy tylko o roku 93, tylko o całej sytuacji jaka była pózniej, a ze cie to boli to juz nie mój problem EOT
1
[#367] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@oldman, post #364

ja nie narzekałem, wprost przeciwnie

Ja też nie narzekałem, ale 3-4 letni wtedy komputer był już staruszkiem. MMXy i PII weszły w 1997. W 2000 wyszedł Athlon i P3 1Ghz oraz Durony. W 2001 wyszły Athlony XP. Karty graficzne też szły do przodu nie wspominając o ilości pamięci. 1997-1998 to 16MB-32MB. No żeby nikt się nie skarżył, to niektórzy mieli 8MB i 64MB lub więcej. W 2002 roku mój Athlon XP2000+ miał już 512MB DDR. Gwałtowny boom na Internet. SDI i Neostrada oraz sieci kablowe spopularyzowały stały dostęp do sieci. Następna rewolucja to chyba smartfony, chociaż w 2003 miałem Motorole A925 z Symbianem. No i gdzie w te ramy czasowe wcisnąć Amigę?

Nie mówię o co by było gdyby, bo teorie, że mogła zostać drugim Apple są spekulacyjne. Chodzi mi o to, co ludzie mieli na myśli pisząc o wyjątkowości Amigi i lepszości do tworzenia w 1998-1999 roku. Może byli nieświadomi? Kiedyś tutaj na forum zaskoczyłem Hexa jak wkleiłem filmik QII z PS1.

Czytając niektóre wypowiedzi z tej grupy mailowej, zastanawiam się czy oni nie żyli we wszechświecie równoległym
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem