[#1261] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@Jacques, post #1260

OK

Nie mam na myśli samego wykonania. Widziałeś płyty główne Commodore PC?
Tajwańskie PCty to była jako taka płyta, w byle jakiej obudowie.

Komputer Commodore to był kompletny komputer. To są dość rzadkie komputery, ale można zobaczyć nagrania, jak ludzie robią renowację. Wszystko, co jest potrzebne na start, jest wbudowane w płytę główną i wyprowadzone na złączach.
Tajwańskie MoBo też miewały zintegrowane urządzenia - ale jedynym portem był port klawiatury, reszta na śledziach.

BTW miałem z tego okresu komputer ACER 286 - i to był przykład komputera który mógł być równany do takiej produkcji, też bardzo wysoka jakość wykonania. Obudowa składana na zasówkę jak te w dużych Amigach. Porty klawiatury i myszy PS/2 wyprowadzone na panelu frontowym.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 08:55:24 przez bobycob
[#1262] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #1261

Tylko czy to zaleta? PC zasłynął otwartą architekturą, a te integracje (dźwięk czy grafika na płycie) ją znów zamykały
Ale dla sprawiedliwości nie tylko oni tak robili, np. Hyundaie z epoki miewały podobnie i pewnie wielu innych markowych producentów PC na początku lat '90.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 09:15:05 przez Jacques
[#1263] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@Jacques, post #1262

Taka otwartość architektury zaczyna być strupem na pewnej części ciała gdy musisz szukać karty aby ruchomić port szeregowy.
takie Mobo Bez dodatkowej karty w postaci karty graficznej zwyczajnie nie startowało. W praktyce 99% komputerów mając 5 slotu ISA, na starcie dwie/trzy już musiała mieć obsadzone. Po dołożeniu karty dźwiękowej i kontrolera dysku mogło się okazać, że architektura uległa zamknięciu. Wraz z obsadzeniem ostatniego slotu.
1
[#1264] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #1261

To musiałeś mieć naprawdę sprzęt premium - 286 i PS/2.

Ja miałem kupionego PC w listopadzie 1998. Nowy Celeron 266Mhz na płycie PC Chips BX Cel (jakiś SIS tam siedział).

Płyta z 1998 na platformę P2 z zasilaniem AT, RS232, port równoległy, fejkowe pamięci, o PS/2 w niej mogłem pomarzyć pomimo, że 286 a Celeron 266 to jak Maluch i Ferrari.
[#1265] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #1263

Myślę, że to trochę przesadzony i wydumany problem. W płytach przed VLB/PCI/EISA było typowo 5xISA (pełne), powiedzmy, że grafika + multi IO (HDD, FDD, serial, parallel) zajmowały 2 sloty, jak ktoś miał kartę dźwiękową to 3. Nadal pozostają 2 sloty ISA na modem i sieciówkę, ale taka kompilacja kart to już byłby i tak maks maksów ogólnie nie spotykany w domach nawet na zachodzie

I generalnie integracja często wynikała z designu własnych obudów typu slim (np. np biur), a wtedy i tak możliwości rozbudowy były ograniczone, wymagały przejściówek kątowych, itp.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 09:46:47 przez Jacques
[#1266] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@Jacques, post #1265

Obudowy slim miały risery i karty były montowane poziomo.

To był prawdopodobnie komputer tej serii.
https://www.reddit.com/r/retrobattlestations/comments/bvcbr1/enjoying_a_round_of_golf_on_my_acer_915p_ii_286/#lightbox
Tutaj ten riser musiał być jakiś dziwaczny

Nie jest to ta sama płyta co miałem - pamięci miałem w postaci krótkich simow.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2026 12:21:08 przez bobycob
[#1267] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #1255

Nie mówiłem o ilości, tylko o innym zestawie popularnych producentów.
Cocom zniknął ale pewne trudności z docieraniem dużych ilości zachodnich marek do Polski, oraz dalekowschodnich marek na zachód nadal istniały.

Dopytałem AI o temat AI, ale odpowiedź jest tak złożona że nie będę cytował, bo przyczyny były bardziej złożone niż jakieś cła. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem