[#751] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@QkiZ, post #747

Zestaw 4000D vs 486DX33 ze słabą kartą graficzną były w podobnej cenie (przynajmniej w USA). W 1993r już zwiększała się korzyść w stronę PC. Ale nadal, jak kogoś było stać, to mógł nadal mieć mocny sprzęt ze stajni C=, więc argument że Amiga była słaba w 1992r bo Amiga 500, albo A1200 bez HDD (choć były wersje do wyboru z dyskiem - moja pierwsza Amiga to A1200HD/40), do mnie nie przemawia.
1
[#752] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@flops, post #751

Powiedziałbym raczej, że to był moment kiedy komputery bardzo mocno zaczęły przyśpieszać. W okolicach 2000r. doszły do 1GHz.
[#753] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #752

Ale w roku 2000 Amigi to już były retrokomputery. Jeszcze w połowie lat 90 można było rozpatrywać rozbudowaną Amigę jako lekko problematyczną (z uwagi na brak najnowszych programów), ale całkiem wygodną platformę do pracy i grania w trochę starsze gierki, ale jej cena w tamtym momencie już nie była konkurencyjna w stosunku do ówczesnych PC.
W połowie lat 90 miałem A1200 z HDD, CD-ROMem, Blizzardem IV (68030 50 MHz) z FPU i 16 MB RAM, do tego kupiłem monitor multisync 1438S. Taki konfig pozwalał na bezproblemowe opracowywanie sprawozdań na studiach, a potem napisanie pracy magisterskiej (1998), od czasu do czasu grałem w jakiś Civ, czy inne UFO. Przy czym w 1998 roku przepaść między możliwościami sprzętowymi i dostępnym oprogramowaniem użytkowym i grami na PC była bardzo duża. Stąd z początkiem 1999 kupiłem mojego pierwszego PC (K6-2 333 MHz).
Ale nigdy nie twierdziłem, że "Amiga to był skazany od samego początku na porażkę syf", a taki wniosek między wierszami co poniektórych postów tutaj się pojawia.
Bo w drugiej połowie lat 90 Amiga nie miała już atutów, a osoby takie jak ja trzymały się jej z sentymentu. Jako że nigdy nie czytałem pampuchowych wstępniaków, a z amirulezowania się od początku śmiałem, to i nigdy nie miałem przejścia od amigowej miłości do nienawiści (co też wybrzmiewa w tej dyskusji).
Do dzisiaj bardzo lubię Amigę, doceniam rozwiązania techniczne na tle konkurencji lat 80. Tak, 80, a nie połowy 90, czy okolic roku 2000, kiedy od blisko 10 lat Amigi nie produkowano i nie rozwijano.

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 12:50:08 przez wali7
2
[#754] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@wali7, post #753

Też jakoś pod koniec 1999 kupiłem pieca, też z K6-2 (chyba 266 kręconego na 350), z kartą S3 Savage i wyjściem TV, bo podpinałem nadal od 1084S (jak koledzy przychodzili to się pytali czy to 1280x800, bo rozmycie z 640x480 przez port TV robiło hardware blur
1
[#755] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@flops, post #754

Też miałem w tym moim pierwszym PC S3 Savage :) i też podpinałem do mojego amigowego monitora. A że był to 1438S, to zrobiłem sobie przelotkę VGA i 800x600 jakoś działało. Ale więcej już się z tego monitora nie dało wycisnąć.
[#756] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@wali7, post #753

Jestem daleki od tego aby nazwać Amigę skazanym na porażkę syfem - tu raczej jest miejsce na refleksję.
Commodore kupiło Amigę, ale aby się rozwijać, problem polega na tym, że pozbyli się jedynego człowieka który potrafił myśleć o biznesie dalej niż w perspektywie tu i teraz.
Kupili Amigę, ale Tramiela już w firmie nie było. Brakło ojca założyciela, który rozumiał po co on to wszystko robi.
Gdyby mogli to by 8 bitowe komputery sprzedawali do dziś.
[#757] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@bobycob, post #756

Nie miałem na myśli Twoich wypowiedzi :)
Co do Tramiela, to z jednej strony zgadzam się, z drugiej nie. Bo Tramiel ewidentnie dbał o swoje dziecko, którym było Commodore, natomiast jak wspominali jego współpracownicy (w tym synowie) na biznesie stricte komputerowym się nie znał. Po prostu trochę przypadkiem wyszło, że od maszyn do pisania z którymi zaczynał biznes, naturalna droga rozwoju sprzętu biurowego wiodła do komputerów...
[#758] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@oldman, post #584

Parę dni mnie nie było a sie rozgadaliście. :)

Moim zdaniem kulą u nogi dla developerów nie było to że posiadaczy jakiegoś kompa było mało, ani to że mieli słabe konfigi tylko to że jak potrzebowali softu to rozglądali sie wśród znajomych kto to ma żeby sobie przegrać za darmo, albo u lokalnego pirata by kupić za grosze, a nie normalnie w sklepie jak to znacznie częściej robili posiadacze Makówek i dzięki temu przetrwali jako alternatywa dla powszechnie panujących PeCetów. Wszystkich Amig sie sprzedało 6 mln, a Makówek z Motorolkami ok 10 mln, ale nawet gdyby Amigowców było z 15 mln, i nawet gdyby przynajmniej połowa z nich miała 040 i 16RAMu, ale nadal by robili tak samo w kwesti szukania softu to w temacie powstawania nowego nic by sie nie zmieniło, bo jak myślicie ile lat potrzeba by sie zorientować że pisanie dla danej platformy nie ma sensu bo jej użytkownicy ci za to nie zapłacą bo wolą piracić? Młody programista jeszcze częściowo na garnuszku u starych mógł sobie pisać dla idei, ku chwale swojej ulubionej platformy, ale z żoną i dziećmi już ani ona jemu ani on sam by sobie na takie tracenie czasu nie pozwalał, tylko by zaczął pisać na platformę z której są jakieś dochody. I tyle w temacie. Bo Maki były drogimi ale i wygodnymi kompami dla bogatych snobów, posiadanie półeczki z pudełkami po oryginałach to było dla nich coś normalnego. A Amigi były rozrywkowym kompem dla szczeniaków, którym żal było kieszonkowego na oryginały skoro za ułamek tego mógł kupić albo przegrać znacznie więcej. A wymienianie przykładów że czasem bywało także odwrotnie to żaden dowód na inne trendy niż napisałem.
I ten sam los spotkał WSZYSTKIE inne domowe komputery. Bo po paru latach braku nowego softu, tych nowszych nieco mocniejszych wersji takiego kompa już nie miało sensu kupować, skoro na innej platformie za taką samą kasę zyskiwaliśmy dostęp do znacznie większych ilości nowego softu.

@alt_ #586 - Falcon pomimo węższej magistrali miał na niej szybszy transfer niż A1200 nawet z Fastem, bo częstotliwość jej pracy była wyższa. Dane o tym są dostępne dla każdego kto chce je znać. Ale Rulezowcy wolą ich nie znać aby sie nabijać z wyimaginowanej wady u konkurencji.

@bobycob #612 - Sugestia jakoby IBM zniknęło z rynku jest niepoważna. IBM istnieje ponad 100 lat, i nadal ma sie dobrze. Ich celem zawsze było i jest dostarczanie kompleksowego wyposażenia dla biur, wszystkiego od spinaczy po szafy z kartotekami. I celują głównie w dużych klientów którzy mieli co najmniej dziesiątki biur, albo duże ośrodki obliczeniowe które potrzebują komputerów zajmujących całe pokoje. A nie dla Janusza Karyny czy Seby. ;) Większość rzeczy jakie dostarczają nie produkują sami tylko pośrodniczą między ich producentami a klientem, aby ten ostatni nie musiał wydzwaniać do dziesiątek firm zanim kupi wszystko czego potrzebuje do biura poczynając od spinaczy aż po meble. A produkcja komputerów biurkowych to był w historii tej firmy tylko nastoletni epizod w czasach gdy nikt nie produkował wystarczająco dużo wystarczająco dobrych komputerów do takich celów. I z takich samych powodów wymyślili dyskietki i twarde dyski a potem wczesne generacje kart graficznych, bo były potrzebne w biurach a nie mieli od kogo tego kupić. Sam IBM produkował w 1981 potężne maszyny wielkości szaf a potrzebowali czegoś co zastąpi maszynę do pisania i kalkulator. I po to wymyślili swoje PC. A gdy na rynku było już dość producentów aby nie musieli takich komputerków produkować sami to sprzedali ich fabrykę w 2005 firmie Lenovo, (zachowując sobie tylko nieco ich akcji), a która od 8 lat jest największym producentem PeCetów, a i wcześniej nigdy nie spadli poniżej 5go miejsca. Więc jeśli komuś sie wydaje że splajtowali bo przegrali z konkurencją to jest trochę nie w temacie.

@trOLLO #618 - cyt."w 1996 - Amiga 1500 - PPC 603e" - Ale bujasz w obłokach. :) W 90ych niejeden Amigowiec na dodatki do Amy wydawał czasem drugie tyle co na kompa, ale od innych producentów, bo C= nie robili ich dość dobrych i dość tanich, RAMy monitory FDD HDD turboski. Masa kasy przechodziła im koło nosa bo nie interesowali sie tym co Amigowcy robili z Amigami, i że skoro je tak rozszerzają to znaczy że nie do końca są z nich zadowoleni, to cieszyli sie że tyle firm robi dodatki do ich kompów zamiast sobie pomyśleć - Chwileczkę a czemu sami nie zrobimy takich dodatków aby je kupowali od nas? A mogliby narzucić standard rozszerzeń i docelowych konfigów dla developerów. Pewnie dawali premie za projekty których nikt nie chciał, zamiast dodać to co ludzie faktycznie potrzebowali.
W Apple tak robili, że popularne karty rozszerzeń wymyślone przez firmy 3ie w kolejnych generacjach kompów stawały sie elementami dostępnymi na płytach głównych. I klient po 2 latach nie kupował starego gołego Apple + dodatki od firm 3ich, tylko nowego Appla z tymi ficzerami na pokładzie. I podobnie było z łatkami na OSach. Przez co kolejne wersje spełniały oczekiwania i dawały powody do przesiadek na nowsze.

@trOLLO #620 - Nie wiem jakiego softu i drukarki użyłeś w '99 do napisania tej pracy ale miałem 2óch znajomych którzy z jakiś rok przed tym pisali pracę na Amigach. Początkowo chcieli wyłącznie na nich. Dodajmy że wydruk nieproporcjonalną czcionką z drukarki (jak na 8bitowcach) na kierunkach informatycznych pod koniec lat 90ych już nie wchodził w grę. Jeden wybrał program Leto bo polski WYSIWYG itp. Zbladł gdy zobaczył wydruk, bitmapowe czcionki dały ząbki. Monitor i Turbo za słabe aby dawało sie komfortowo pisać na ekranie w 1280x512. Poszedł do kolegi z PC, konwesja pracy na PC porozsuwała formatowanie tzn numerację stron i wąskie kolumny przy wklejonych obrazkach. Poprawki były strasznie czasochłonne, to zapisał jako sam txt, przekonwetował pl znaczki, i zaczął układanie obrazków od nowa na PC. I rozpływał sie w zachwytach nad wygodą mimo że to nie był mocny PC.
Drugi wybrał PageStreama bo to profesjonalne i wektorowe czcionki itp. tyle że bez polskich znaczków. Każdą kreskę czy ogonek trzeba było wklejać osobno nakładając na literki bez "ogonków" setki razy w całym tekście a co bardzo wydłużało pracę. Potem sie okazało że ten program nie ma sterownika do żadnej z drukarek do jakich miał dostęp. Więc wydrukował do pliku OGROMNEJ objętości dzielonej na stos dyskietek 720K. I wydrukował z tego pliku u kolegi na PC na drukarce do której nie miał sterownika na Amie. A jakieś półtora roku później Magazyn Amiga wydał CD-ROM z wektorowymi czcionkami do popularnych programów oraz ze sterownikami do popularnych nowszych drukarek. Gdyby to było dostępne wcześniej to by im umożliwiło zrobienie tego co potrzebowali i to znacznie szybciej wyłącznie na Amigach. Ale oni obaj już wtedy mieli PC bo w planach były kolejne prace a nie zamierzali sie tak męczyć ponownie. A tak na marginesie to takie polskie wektorki i sterowniki Atarowcy do ST mieli dekadę wcześniej. I to tyle na temat nadawania sie Amig do biura. Choć pisząc w językach zachodnich pewnie nie było aż tak źle jak u nas.
[#759] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@snifferman, post #621

- Owszem twardzielki 2.5" były droższe niż te 3.5", ale mogło być gorzej i mogli zostać na Skazikach ciągle 2x droższych nawet od 2.5" ATAPI. I tak dobrze że 3.5" sie jakoś w A1200 mieściły. A że wcześniej twardziele 5.25" istniały na rynku bardzo krótko bo tylko '84-87, i zastąpiono je właśnie tymi 3.5", a od '90 już istniały te 2.5", to pewnie nawet nie czuli że to rozwiązanie z przyszłości tylko myśleli że takie akurat na czasie. A przecież Amigowcy lubią rozwiązania które wyprzedzają swoje czasy, czyż nie? ;)

@XoR #627 - W roku '92 flopki 3,5" 1.44 MB na PC też nie były powszechne. Bo właśnie w tym samym roku '92 ukazał sie Win3.1 który jako pierwszy wydano wyłącznie na tych małych dyskietkach 720K, a jeszcze Win3 był także na (ciągle tańszych) 5.25". Dopiero po tej premierze Win3.1 PeCetowcy zaczęli kupować sobie te małe droższe stacje na droższe dyskietki, i to wcale nie HD. Dlatego w C= wierzyli że te ich 880K ciągle jest do przodu.

@Daclaw #628 - Masz pojęcie o rynku jak ślepy o kolorach. Najpopularniejszym 16bit w USA w drugiej połowie 80ych były Tandy 1000, i to głównie dzięki tanim modelom wszystko w klawiaturze. I to właśnie z nimi rywalizowały Atari ST i Amigi, i zdołały zdobyć tylko malutki kawałek tamtejszego rynku. Bo mimo lepszych kolorków i dźwięków (nawet w ST) to w sofcie oba były spóźnione do PC o dwa lata. Gdyby nie było "małych" Amig to ci co je kupili wybraliby ST albo taniego PC w cenie ST, bo modele domowe kupowało sie za kilkaset dolców a nie za kilka tysięcy. A w Europie (nawet na zachodzie) nie byłoby lepiej, bo tutaj 8bitówki trzymały sie nawet dłużej niż w USA. A tobie sie wydaje że produkcja małych czy dużych Fiatów nie ma sensu skoro już wymyślono Ferrari. Tylko że to Fiat wykupił firmę Ferrari a nie odwrotnie. Bo więcej sie zarabia na produkcie masowym a nie takim dla elit. A nawiasem mówiąc elity wolały duże PC niż duże Amigi.
Zresztą niektóre produkty w ofercię są tylko dla podpuchy, jako taki trik psychologiczny aby to co naprawdę chcesz sprzedawać w porównaniu z nimi wydawało sie tanie. Działa na tych co sie nie znają a potrzebują punktu odniesienia by zorientować sie czy coś ma dobrą cenę.

@Jacques #651 - Pobożne życzenia. VGA nie była popularnym monitorem w '93. 2/3 posiadaczy kompa miało 8bit z magnetem, (no może z połowa na zachodzie Europy), szczęśliwcy A500 lub PC z max 1MB bez HDD z CGA lub Herculesem. W najlepszym wypadku z HDD i EGA albo B&W VGA. A już to widzę jak chętnie ktoś podłącza swoją Amigę z tysiącami kolorów do B&W. W tamtych czasach PC jeszcze nie kupowano do grania. A to czy A1200 sprawiała wrażenie profesjonalnej czy nie, zależało nie od rodzaju monitora tylko od tego jaki program widniał na ekranie.
HDD 3.5" w A1200 sie mieścił, VGA jak ktoś już miał to też sie dawała podłączyć. Poważny soft działał pod systemem i na odpowiednich trybach z VGA, więc nie wiem o co ten twój płacz. A Amig nie postrzegano jako profesjonalnych dlatego bo biurowe komputery nie miały tysięcy kolorów tylko obsługiwały pliki z MS Works itp bez konwersji. A amigowi programiści z uporem promowali własne rozwiązania które w biurowym świecie powodowałyby tylko chaos i nigdy sie w nim nie przyjęły. O tym że to nie od posiadanych konfiguracji zależało czy pojawiał sie zaawansowany soft tylko od tego czy ktoś ten soft na danej platformie naprawdę kupował, już pisałem wyżej. Dlatego marzenia o tym że gdyby specyfikacja A1200 byłaby trochę lepsza to by wszyscy pokochali Amigi i szturmem ZA DARMO pisaliby do nich soft jest niepoważna z serii o tym "Gdyby babcia miała wąsy...".
Całe do gadanie o tym które parametry w specyfikacji A1200 powinny być poprawione, sprowadzają sie do tego że wszystkie te rzeczy najdalej w rok czy 2 później można było sobie dokupić. Problem w tym że gdyby były w podstawowej konfiguracji to kasę na te rozszerzenie musiałbyś mieć już o ten rok czy 2 wcześniej. A im coś było nowsze tym droższe, więc w praktyce większość z nas oglądałaby tą SUPER A1200+++ na wystawie i zostalibyśmy na 16bit, a dla mniejszej liczby posiadaczy tym bardziej mizernie by powstawał soft na nową platformę. Takie cuda na kiju nie miały prawa sie udać. Jak ktoś ma kasę to sobie kupi to co lepsze, np mocne topowe PC, albo drogą umierającą platformę na której nie ma aż tyle fajnego softu. Bo kto bogatemu zabroni? ;) Ale snucie bajek o tym aby umierająca platforma nie była umierająca jest jak wizyta w krainie NigdyNigdy. Jak w tym wierszyku o psich smuteczkach "Czemu z nieba kiełbasa nie spada?". Bo przecież powinni to zrobić lepiej i jeszcze pół darmo dawać. :D A moim zdaniem w 80ych i 90ych fajne kompy powstały i cieszę sie że urodziłem sie w dość bogatym kraju aby było mnie stać na 8bit z FDD w '92, i na tysiące kolorów z myszą i HDD w '96. A pół darmo i tak mieliśmy bo soft był z X-Copy. A z alternatywnych historii to wolałbym aby na świecie mniej wojen było. :)

Co do CD32, w latach '92-93 kilku producentów próbowało wypromować konsole ze CD i ŻADNEMU sie to wtedy nie udało. Developerzy dostali ogromną pojemność nośnika i 32bity i nie mieli pojęcia co z tym zrobić. Zawartość tych płyt nie była dość fajna aby płacić więcej niż za 16bit. Przesiadka z 8bit na 16 była ogromnym skokiem jakościowym, i tam kupując droższe od razu widziałeś za co płacisz, ale w 32bit dopiero dodanie dopałek 3D dało porównywalny skok jakościowy a tym samym sens takiego wydatku. A bez 3D, to konsola 32bit była tylko droższa ale nie lepsza od 16bit.
Taka jaskółka jak Doom wiosny nie czyni. Boom na 3D tak naprawdę rozpoczął sie dopiero w drugiej połowie 90ych, kiedy na C= już rosły kwiatki, a oblatani giercmani już wiedzieli że Doom to tak naprawdę nawet nie jest 3D, bo nie ma patrzenia w górę i w dół.

Lajki rozdałem dla:
[#598] bobycob
[#599] flops
[#600] bobycob
[#610] snifferman
[#614] snifferman
[#619] rbej1977
[#636] trOLLO
[#661] trOLLO
[#690] trOLLO
[#702] wali7

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 13:36:57 przez ZorrO
[#760] Re: Kij w mrowisko albo jak MF-2DD "ubiło" Amigę

@ZorrO, post #758

Falcon pomimo węższej magistrali miał na niej szybszy transfer niż A1200 nawet z Fastem, bo częstotliwość jej pracy była wyższa

Wytłumacz proszę, w jaki sposób 16 bitowa magistrala 68030 16 MHz w Falconie była szybsza od 32 bitowej magistrali 68EC020 14 MHz do pamięci fast w A1200.
Nie pytam jako rulezowiec, tylko jako fascynat elektroniki.
Magia?

Ostatnia aktualizacja: 27.03.2026 13:53:16 przez wali7
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem